1. Home>

Potential för lönehantering i molnet i Sverige

Bristande prestanda och effektivitet är de största utmaningarna
Neun von zehn europäischen Unternehmen verlassen sich bei der Gehaltsabrechnung auf externe Hilfe

 

Det finns stor potential för lönehantering i molnet i Sverige. Det framgår av den helt färska undersökningen Navigator Series Payroll som är utförd av SD Worx, Europas ledande leverantör av HR-tjänster. Undersökningen omfattar 5 118 företag och organisationer, i 18 europeiska länder. 300 av de deltagande är från Sverige.

32 procent bygger egna applikationer

32,3 procent av de europeiska företagen, 29,6 procent av de svenska, använder egenutvecklade applikationer för lönehantering. I synnerhet mindre företag kan basera sina egna applikationer på enkla mjukvaror som Excel. 27,2 procent av de svenska företagen använder molntjänster (SaaS). 32,5 procent använder applikationer från externa leverantörer som inte är molntjänster. 10,7 procent lägger ut hela lönehanteringen, inklusive användning av applikationerna, till externa leverantörer.

Till skillnad från Europa i allmänhet föredrar svenska företag som lägger ut lönehanteringen att göra det till leverantörer som är specialiserade på lönehantering. För Europa i allmänhet är leverantörer som arbetar med redovisning och andra generella finansiella tjänster det mest populära valet. De generella redovisnings- och finansföretagen är allra mest populära bland de minsta företagen. Bland de allra största företagen är leverantörer som är specialiserade på lönehantering det vanligaste valet för att lägga ut hanteringen.

77 procent i Sverige är nöjda med lönehantering

Det är glädjande att andelen företag i Europa som är missnöjda med sin lönehantering minskar. I årets undersökning anger bara 6,3 procent att de är missnöjda. 71,1 procent är nöjda. För Sverige är andelen missnöjda också 6,3 procent och andelen nöjda hela 77,2 procent.

Men det finns åtskilliga utmaningar med lönehantering. De svenska företagen nämner prestanda och effektivitet (43,9 procent), korrekthet (40,6 procent), möjligheter att kontrollera lönekostnader (44,8 procent) och att hålla sig a jour med regelefterlevnad och lagstiftning (27,6 procent). Företag med mixade lösningar, blandat egen och utlagd lönehantering, upplever större utmaningar än de som sköter allt själva och de som outsourcar allt (de upplever minst utmaningar).

Trots allt är 86,1 procent av de svenska företagen nöjda med punktligheten för löneutbetalningar, 79,8 procent med korrekthet, och 75,1 procent med säkerhet för lönedata. Det finns alltså utrymme för förbättringar, vilka blir möjliga med den ökande digitaliseringen. Ett exempel är lönehantering i realtid, vilket ger snabbare hantering och gör att ändringar får genomslag direkt. Att allt fler företag integrerar system och processer för lönehantering med andra system, som HR och bokföring, ökar effektiviteten.

  Magnus Engman
  Vi stödjer våra kunder, både lokalt och internationellt, genom att informera, erbjuda utbildningar, hantera processer och vara tillgängliga för personlig kontakt.
  Magnus Engman
  Magnus Engman, Nordics, UK & Ireland

  – Innovation och digitalisering effektiviserar lönehanteringen. Lagstiftningen, på både nationell och europeisk nivå, blir alltmer komplex och förändras snabbare, ibland till och med retroaktivt. Vi stödjer våra kunder, både lokalt och internationellt, genom att informera, erbjuda utbildningar, hantera processer och vara tillgängliga för personlig kontakt. En balans mellan automatisering och personliga relationer med våra kunder, anställda och arbetsgivare skapar en smidig lönehantering, säger Magnus Engman, Sverigechef för SD Worx.

  Om undersökningen

  SD Worx, Europas ledande leverantör av HR-tjänster, hjälper företag med HR och lönehantering. För att vi ska kunna veta vad som verkligen är viktigt för våra kunder, anställda och arbetsgivare genomför vi regelbundet undersökningar. Den senaste undersökningen, Navigator Series, hjälper organisationer att navigera genom de utmaningar som finns med HR och lönehantering. Undersökningen genomfördes under februari 2024, med totalt 5 118 deltagande företag och organisationer, med sammanlagt 18 000 anställda, från 18 europeiska länder (bland annat Sverige). De vägda resultaten garanterar en tillförlitlig representation av förhållanden i varje land.

   

  Presskontakt

  Lena Backlund
  Marknads- & Kommunikationschef, SD Worx Sverige
  +46 702 87 15 10
  lena.Backlund@sdworx.com