1. Home>
  2. Inspiration & artiklar>
  3. HR>
EU:n Omnibus-ehdotus yksinkertaistaa vastuullisuusraportointia – mitä yrityksesi on hyvä tietää?

EU:s Omnibus-förslag förenklar hållbarhetsrapporteringen

Europeiska kommissionen har föreslagit Omnibus-förordningen som förenklar och harmoniserar kraven på hållbarhetsrapportering för företag i hela EU. Detta kommer att förenkla processen för företagen och minska komplexiteten i regelverket. Men vad innebär detta i praktiken för ditt företag?

Vad är Omnibus-förslaget?

Omnibusförslaget (EU Omnibus Proposal) är ett nytt regelverk som förändrar hur företag rapporterar om hållbarhet. Det uppdaterar direktivet om hållbarhetsrapportering för företag (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) och gör rapporteringen enklare och mer kostnadseffektiv. Detta hjälper företag att fokusera mer på sin kärnverksamhet genom minskad administration. Det är viktigt att notera att omnibusförslaget inte påverkar EU:s direktiv om lönetransparens eller dess tidsplan för implementering.

📄Ordlista: CSRD, ESG, ESRS, VSME och andra begrepp att hålla koll på.

Viktiga förändringar i Omnibus-förslaget 

Vilka måste rapportera?

Rapporteringsskyldigheten kommer nu endast att gälla stora företag med minst 1 000 anställda och som har en omsättning på över 50 miljoner euro eller tillgångar på över 25 miljoner euro. Därmed kommer färre företag att behöva ta fram omfattande hållbarhetsrapporter.

Förenklad rapportering för mindre företag 

Företag som ingår i större företags distributionskedjor men som inte omfattas av CSRD:s tillämpningsområde kommer att få färre rapporteringskrav. Även om de inte är skyldiga att rapportera kan de fortfarande göra det frivilligt. Frivillig rapportering kan förbättra ett företags anseende och position inom hållbarhetsområdet.

Mer tid att förbereda

Företagen kommer att få mer tid på sig att anpassa sig till de nya rapporteringsstandarderna, vilket underlättar övergången. Omnibusförslaget innehåller en bestämmelse om att ”stanna tiden”, vilket innebär att direktivets genomförande skjuts upp med två år för stora företag som ännu inte har börjat rapportera, och med ett år för dem som redan rapporterar enligt CSRD.

💡Läs mer: Frågor och svar om ESG och CSRD

Förenlighet med andra regelverk 

Omnibusförslaget harmoniserar kraven i CSRD och direktivet om företagens sociala ansvar (Corporate Social Responsibility Directive, CS3D). Detta förtydligande effektiviserar rapporteringsrutinerna och gör det enklare att följa regelverket.

    🎙️Webinar om ESG och HR

    Se vårt inspelade webinar om ESG (Environmental, Social and Governance) och HR. När organisationer strävar efter långsiktig hållbarhet och efterlevnad av nya standarder för ESG spelar HR-ansvariga en avgörande roll för att förstå, hantera och förutse dessa utmaningar.

      Se webinaret

      Vad bör ditt företag göra?

      Även om Omnibus-förslaget innebär lättnader i regleringen är hållbarhetsrapporteringen här för att stanna. För att säkerställa att ditt företag är förberett för kommande krav bör du vidta följande åtgärder:

      1. Kontrollera om förändringen påverkar ditt företag: Gå igenom de nya kriterierna och kontrollera om CSRD omfattar ditt företag.
         
      2. Sätt dig in i de nya rapporteringskraven: Om rapporteringsskyldigheterna fortfarande gäller för ditt företag, bevaka aktivt förberedelserna av de förenklade kraven och var redo att justera din rapportering i enlighet med detta så snart de publiceras.
         
      3. Börja förbereda dig tidigt: Genomför en dubbel väsentlighetsanalys (Double Materiality Assessment, DMA) och identifiera viktiga hållbarhetsfrågor (ESG). Denna process kan ta månader, så börja tidigt.
         
      4. Använd tillgängliga verktyg: Använd kostnadseffektiva lösningar som ESRS Lite-modulen (European Sustainability Reporting Standards Lite), en förenklad version av EU:s standarder för hållbarhetsrapportering som är särskilt utformad för mindre företag, för att effektivisera hållbarhetsrapporteringen.
         
      5. Pilotprojekt för frivillig rapportering: Utnyttja den extra tid som finns för att utveckla din ESG-rapportering innan de formella rapporterna ska lämnas in.
         

      Varför bör du fortsätta med ESG-rapportering?

      Även om Omnibus-förslaget lättar på kraven, ger ESG-rapporteringen fortfarande betydande affärsnyttor. Investerare, kunder och finansiärer förväntar sig ESG-data, och EU stöder den frivilliga standarden för hållbarhetsrapportering för små och medelstora företag (Voluntary Sustainability Reporting Standard, VSME), en modell som utformats särskilt för mindre företag. Dessutom kan stora företag kräva ESG-data från sina leverantörer, vilket kan påverka din leveranskedja.

        💡10 anledningar att fokusera på ESG-rapportering

        Även om Omnibus-förslaget lättar på reglerna, ger ESG-rapportering fortfarande betydande fördelar. Här är 10 argument för att fortsätta arbetet med hållbarhetsrapportering.

          Därför bör du fokusera på ESG-rapportering

          Rekommendationer för mindre företag

          Voluntary Sustainability Reporting Standard (VSME) gör det lättare för mindre företag att uppfylla ESG-krav och marknadens förväntningar. Genom att börja med VSME Basic-modulen kan ditt företag säkerställa finansierings- och kontraktsmöjligheter. Frivillig publicering av ESG-data kan förbättra ditt företags förtroende och konkurrenskraft. AI-verktyg kan hjälpa till att förenkla datainsamlingen.

          ➡️Upptäck SD Worx Flow — HR- och löneprogrammet för små och medelstora

          Slutsats: Rätt strategi för varje enskilt företag


          Omnibusförslaget ändrar CSRD-tidslinjen, men ESG-rapportering förblir avgörande. Så här kan företag av olika storlek dra nytta av förändringen:

          • Stora företag: Fortsätt med fullständig rapportering med hjälp av AI-baserade verktyg.
             
          • Medelstora företag: Utnyttja den extra tiden genom att påbörja dubbla väsentlighetsbedömningar och pilotprojekt för ESG-rapportering.
             
          • Små företag: Tillämpa VSME-standarden och börja rapportera enligt kraven.

          Att börja ESG-rapportera nu kommer att hjälpa ditt företag att lyckas på lång sikt genom att minska riskerna, attrahera investerare och stärka relationerna med intressenter. Vänta inte - börja din resa mot hållbarhet redan idag!

            Ordlista

            CS3D (Corporate Sustainability Due Diligence Directive)

            EU-direktiv som kräver att stora företag identifierar, förebygger och begränsar skadlig påverkan på mänskliga rättigheter och miljö i sin verksamhet och sina leverantörskedjor.

            CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)

            EU-direktiv som beskriver hur stora företag ska rapportera om sitt hållbarhetsarbete.

            DMA (Double Materiality Assessment)

            En viktig komponent i EU:s direktiv om hållbarhetsrapportering (CSRD) och de europeiska standarderna för hållbarhetsrapportering (ESRS). DMA resulterar i en lista över väsentliga hållbarhetsrelaterade effekter, risker och möjligheter som ett företag måste inkludera i sin hållbarhetsrapport.

            ESG (Environmental, Social, Governance)

            Ett omfattande ramverk som behandlar miljö-, sociala och företagsstyrningsfrågor. Det hjälper berörda parter att förstå hur en organisation hanterar hållbarhetsrelaterade risker och möjligheter.

            ESRS (European Sustainability Reporting Standards)

            De standarder som utvecklats av Europeiska kommissionen och som definierar vilken information företag behöver för att rapportera om sitt hållbarhetsarbete i enlighet med EU:s direktiv om hållbarhetsrapportering (CSRD). ESRS-standarderna täcker ett brett spektrum av områden, bland annat klimatförändringar, biologisk mångfald och mänskliga rättigheter.

            ESRS Lite

            En förenklad version av ESRS-standarderna. Den är särskilt utformad för mindre företag som vill rapportera om sitt hållbarhetsarbete på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt.

            Omnibus Proposal

            EU-kommissionens förslag för att förenkla och underlätta kraven på hållbarhetsrapportering, inklusive ändringar av tidsramen för CSRD.

            Pay Transparency Directive (Lönetransparensdirektivet)

            EU-förordning som syftar till att öka transparensen i lönedata och främja rättvisa löner. Målet är att säkerställa att anställda får lika lön för lika eller likvärdigt arbete, oavsett kön. Detta uppnås genom att arbetsgivare ska rapportera lönedata och genom att anställda ska ha rätt att få tillgång till information om lönenivåer.

            Det är viktigt att notera att direktivet om insyn i lönesättningen inte ingår i Omnibusförslaget. Omnibusförslaget fokuserar på att förenkla och underlätta kraven på hållbarhetsrapportering, medan direktivet om lönetransparens behandlar lönerättvisa och transparens.

            VSME (Voluntary Sustainability Reporting Standard for SMEs)

            En frivillig standard för hållbarhetsrapportering som är utformad för små och medelstora företag (SME). Den erbjuder ett förenklat sätt för små och medelstora företag att rapportera om ESG-data.
             

              Laura Antila, SD Worx

              Laura Antila

              ESG Office Lead, SD Worx