1. Home>
 2. Inspiration & event>
 3. Lön>
Efterverkan av person med fökylning

Vad gäller för karensavdrag, sjuklön och läkarintyg?

Sjukfrånvaro och arbetsoförmåga är viktiga frågor som påverkar både arbetsgivare och medarbetare. För att hantera dessa situationer har olika regler och förmåner införts i olika länder. I Sverige är karensavdrag, sjuklön och läkarintyg några av de centrala områdena. Ta reda på vad dessa begrepp betyder och hur de påverkar dig.

Vad är skillnaden mellan karensdag och karensavdrag?

Karensavdraget började att gälla den första januari 2019 och ersatte karensdagen. Poängen var att göra ett avdrag som är mer förutsägbart och rättvist mot fler yrkesgrupper. T.ex. så att de som jobbar långa pass inte drabbas hårdare om den första sjukdagen infaller vid ett 12-timmarspass.

Karensavdrag 

Med karensavdraget dras det alltid 20 procent av sjuklönen under en genomsnittlig arbetsvecka. Oavsett när på dagen du sjukanmäler dig eller hur många timmar du skulle ha jobbat, så blir avdraget alltid 20 procent. 

Sjuklön och läkarintyg

 • Om du är sjuk och inte kan arbeta, kan du få sjukpenning. 
 • I normalfallet kan arbetsgivaren kräva ett läkarintyg efter en veckas sjukfrånvaro. 
 • Om du blir sjuk igen, behöver du ett läkarintyg från den åttonde dagen i den nya sjukperioden.

Vem betalar sjuklön?

Under de första 14 dagarna betalar arbetsgivaren din sjuklön. Det innebär att din arbetskapacitet är nedsatt p.g.a. sjukdom. När det har gått mer än 14 dagar kan du söka om pengar från Försäkringskassan. 

Källa:

Försäkringskassan.se

Vill du läsa mer?

Är midsommarafton en röd dag?

Ledighet under jul och nyår

Gratis guide - allt du behöver veta om semester och semesterlön

  Människa med papper
  Blogg

  Hur fungerar representation?

  Konferenser, personalfester, middagar, golfrundor eller teaterbesök. Vad räknas egentligen som representation och vad räknas inte? Det är viktigt för dig som företagare att ha koll på vad du kan göra för avdrag samt hur avdragsgilla kostnader och moms ska hanteras. Denna kunskap behövs för att kunna ta fram rätt underlag till bokföringen av representationen. Vi har tagit fram de viktigaste delarna för att vägleda dig rätt. 

  2023-03-01
  Outsoursing webinar
  Event

  Hur outsourcing gör din lönehantering tryggare och effektivare

  Alla vet att personalkostnaderna är bland de absolut viktigaste och större utgifterna på dagens företag. Att inte få sin lön i tid, eller ha frågor som inte blir besvarade av lönepersonalen, leder snabbt till missnöjda medarbetare. Dessutom måste lönepersonalen konstant hålla sig uppdaterade kring nya lagar och reglerändringar, vilket kan vara omständligt och tidskrävande.

  Men ändå är många tveksamma till löneoutsourcing. Är det tryggt? Snabb service? Kommer de förstå vår personal/våra behov?

  För att demonstrera hur outsourcing kan hjälpa företag att minska sin administration och öka sin flexibilitet, så har vi skapat ett webinar; “Hur outsourcing gör din lönehantering tryggare och effektivare”. Du kan se det inspelade webinaret nu direkt!

  2022-06-16
  Webinar löneprocesser
  Event

  Automatisera era löneprocesser med SD Worx digitala lönemånad

  Se hur du minskar risken för mänskliga misstag genom att automatisera era löneprocesser i en digital lönemånad.

  2022-05-13