1. Home>
  2. Om oss>
  3. Nyheter>

2023 blir arbetstagarnas år – även om det känns tungt just nu

Bild på Fanny Fremdling

Mitten på februari. Just den här tiden på året är extra tuff för många svenskar. Det är långt kvar till nästa längre ledighet, och dessutom gör klimatet att det kan kännas svårt att masa sig ur sängen och gå till jobbet på morgonen. Men faktum är att 2023 blir ett år med ovanligt många lediga dagar.

Många kämpar under ”oxveckorna”

­Många svenskar tycker att vardagen känns lite extra tung just nu. Vi befinner oss ju under den mörka tiden på året, och dessutom har vi precis satt punkt för julen och nyårsfirandet och den långa ledighet denna ofta medför, dessutom är det förhållandevis långt till nästa längre sammanhängande ledighet, som för de flesta inträffar först i samband med påsk.

– Just den här tiden på året kallas sedan gammalt för ”oxveckorna”, ordet syftar på en period på året då man arbetar lite extra hårt. Man sliter som en oxe, med andra ord. Då kan det vara bra att komma ihåg att just 2023 faktiskt är ett år med ovanligt få arbetsdagar, det säger Fanny Fremdling, People Business Partner på HR- och löneleverantören SD Worx.

Ovanligt få arbetsdagar gör 2023 till arbetstagarens år

Under 2023 har vi 251 vanliga arbetsdagar. Vilket faktiskt är två färre än både 2021 och 2022. Nästa år ser det likadant ut som i år, men 2025 blir ännu bättre – behöver vi bara gå till jobbet 249 dagar.

– De här åren, med ovanligt få arbetsdagar, brukar kallas ”arbetstagarens år”, detta i kontrast med år som 2021 och 2022, som snarare var att betrakta som år till fördel för arbetsgivarna, förklarar Fanny Fremdling.

Vabbandet på rekordnivåer

Sannolikheten är dock stor att många arbetare kommer jobba färre dagar än så, då vi fortfarande har ett samhälle under påverkan av covid-19 och dessutom flera andra sjukdomar som härjar. Förra året slog svenskarna rekord i vabbande, och det mesta tyder på att 2023 kommer bli ännu ett rekordår, präglat av sjukdom och frånvaro. Jämfört med åren innan pandemin lägger Försäkringskassan nu omkring 25 procent mer på att kompensera för den ökande sjukfrånvaron. Om det verkligen beror på att vi faktiskt är sjukare nu, eller om det snarare beror på att vi är försiktigare och mer benägna att stanna hemma med barnen även vid lättare åkommor, är dock fortfarande oklart.

Använd semesterdagarna för att maxa ledigheten

Men det är naturligtvis inte bara av sjukdomsskäl som arbetare stannar hemma.

– Alla som är anställda i Sverige har ju även en laglig rätt till minst 25 semesterdagar om året. För många är det ännu fler, till exempel genom kollektivavtal eller förhandlingar med arbetsgivaren. Alla heltidsanställda måste ta ut minst 20 semesterdagar per år, säger Fanny Fremdling.

Resterande dagar kan sparas i upp till fem år, men sedan är det arbetsgivarens skyldighet att se till att även dessa används. Enbart i undantagsfall kan de bytas mot pengar. Genom att använda de betalda semesterdagarna på bästa sätt, till exempel i samband med första maj och nationaldagen, går det att få några extra långhelger i år.

– Fundera på vad som ger dig bäst återhämtning. En del tycker att en längre ledighet under sommaren ger bäst återhämtning, medan en del tycker att det är ett stort värde i att kunna ta t. ex. fredag och måndag ledigt då och då för att få fler långhelger under året, avslutar Fanny Fremdling.

 

Presskontakt

Lena Backlund

Marknads- & Kommunikationschef, SD Worx Sverige 

+46 (0)70 287 15 10

Lena.backlund@sdworx.com

Om SD Worx 

Dagens arbetsplatser kräver en dynamisk, engagerad arbetsstyrka som använder smart teknik. Som en ledande europeisk leverantör av personallösningar förvandlar SD Worx HR och lön till en källa till värde för företag och människor.

Mer än 82 000 små och stora organisationer över hela världen litar på SD Worx och dess +75 års erfarenhet. Företaget grundades i Belgien efter Andra världskrigets slut, då under namnet Sociale Dienst VEV. 2021 tog SD Worx steget in på den nordiska marknaden genom att förvärva Aditro. SD Worx erbjuder sina HR-lösningar i 150 länder, beräknar lönerna för cirka 5,2 miljoner anställda och rankas bland de fem främsta i världen. De mer än 7 000 anställda är verksamma i Belgien (huvudkontor), Österrike, Bulgarien, Kroatien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Irland, Italien, Luxemburg, Mauritius, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Spanien, Sverige, Schweiz och Storbritannien. År 2021 uppnådde SD Worx en konsoliderad omsättning på 858 miljoner euro. I Sverige har SD Worx kontor i Stockholm, Norrköping och Göteborg. Sverigechef är Magnus Engman.