På dagens arbetsmarknad jobbar flera generationer tillsammans. Det innebär att HR-chefer och organisationer måste hantera en arbetsstyrka med många olika erfarenheter, förväntningar och arbetssätt. Det kan leda till vissa utmaningar, men också stora möjligheter. Åldersmångfald på arbetsplatsen ger värdefulla perspektiv, ökad innovation och en rik kombination av färdigheter.
Organisationer som framgångsrikt tar hänsyn till åldersmångfald kan öka engagemanget, produktiviteten och arbetstillfredsställelsen. Ändå visar vår SD Worx undersökning att endast 18% av arbetsgivarna aktivt främjar samarbete mellan generationerna – trots att detta stärker både organisationskulturen och slutresultatet.
Här är fem konkreta insatser för att du ska lyckas med en personalstyrka som präglas av åldersmångfald:
1. Uppskatta individuella styrkor – oavsett ålder
Alla medarbetare, oavsett ålder eller karriärsstadium, har något unikt att bidra med. När vi uppskattar medarbetarna för deras kompetens och bidrag, och inte bara för hur länge de har varit på jobbet, skapar vi en mer inkluderande arbetsmiljö.
Fira prestationer över generationsgränserna och se till att uppmärksamma både yrkeskunskaper och personliga egenskaper som mentorskap, flexibilitet och problemlösning.
Insats:
- Beröm och fira baserat på ansträngning, inte senioritet.
- Inför program för mentorskap och omvänt mentorskap för att främja lärande över åldersgränserna.
- Anpassa sättet du ger beröm på utifrån vad som motiverar medarbetaren.
2. Anpassa kommunikationen till olika behov
Bra internkommunikation är en förutsättning för en effektiv och engagerande arbetsmiljö. Men människor har olika kommunikationsstilar: vissa föredrar fysiska möten, medan andra arbetar bäst digitalt. Det handlar inte nödvändigtvis om ålder, utan om personliga preferenser.
En effektiv HR-strategi bör underlätta flexibla former av kommunikation och undvika generaliseringar baserade på ålder.
Insats:
- Använd en kombination av e-post, chatt, videomöten och personliga möten.
- Upprätta tydliga riktlinjer för kommunikationen, t.ex. mötesformat och tidsfrister för svar.
- Uppmuntra medarbetarna att vara flexibla och utforska nya sätt att arbeta tillsammans.
3. Erbjud flexibla arbetsformer och skräddarsydda förmåner
Flexibilitet i arbetslivet är viktigt för alla generationer – men skälen kan vara olika. Vissa vill arbeta hybrid eller hemifrån, medan andra behöver flexibla arbetstider för att hantera familjesituationer, hälsa eller en gradvis övergång till pension.
En bra HR-policy bör erbjuda flexibla lösningar som stöder medarbetarna genom olika livsskeden, samtidigt som den tillgodoser verksamhetens behov.
Insats:
- Ge medarbetarna möjlighet att arbeta hybrid eller på distans om det är möjligt.
- Erbjud smidig övergång till pension genom deltidstjänster eller gradvis pensionering.
- Ge medarbetarna möjlighet att välja förmåner som passar deras livssituation, t.ex. stöd för familjelivet, pensionssparande eller vidareutbildning.
4. Investera i kompetensutveckling för alla åldrar
Kontinuerligt lärande och utveckling är avgörande på en snabbt föränderlig arbetsmarknad. Oavsett om någon är ny på arbetsmarknaden eller närmar sig pensionen behöver de möjligheter att utvecklas och bidra på nya sätt. Erbjud utbildning i olika format och gör livslångt lärande till en naturlig del av organisationskulturen.
Insats:
- Erbjud kurser, e-learning, workshops och coachning.
- Skapa tydliga karriärvägar, även för dem som vill byta roll eller utveckla sina ledaregenskaper.
- Främja en kultur där det är tryggt och önskvärt att lära sig något nytt, oavsett ålder.
5. Bygg en inkluderande kultur med plats för alla
Inkludering och mångfald handlar inte bara om kön eller etnicitet, det handlar också om ålder. Alla medarbetare ska känna sig sedda och hörda, oavsett generation. Ändå visar vår forskning att 21 % av medarbetarna har upplevt åldersdiskriminering på jobbet.
HR-avdelningen bör ha tydliga åtgärder på plats för att motverka fördomar och skapa en kultur där alla har lika möjligheter.
Insats:
- Sätt samman projektteam med medarbetare i olika åldersgrupper.
- Underlätta öppen feedback och löpande samtal, inte bara årliga utvecklingssamtal.
- Gör chefer och medarbetare medvetna om omedvetna fördomar och stereotyper.