1. Home>
  2. Inspiration & event>
  3. HR>
Allahelgonaafton

Ledighet under allhelgonaafton 2024

Ledighet under allhelgonaafton 2024

Allhelgonaafton äger rum den 1:a november 2024. Helgdagen infaller alltid på en fredag och sker varje år mellan den 30:e oktober och 5:e november. Dagen har firats sedan medeltiden men är inte en allmän helgdag. Det som avgör gällande ledighet under allhelgonaafton är om det finns avtalat i kollektivavtal. Däremot är alla helgons dag en allmän helgdag både i Sverige och i Finland och den äger rum lördagen den 2:a november 2024 i bägge länderna.

Varför firas allhelgonahelgen?

Allhelgonahelgen är ursprungligen en högtid för att fira och uppmärksamma våra religiösa helgon. Men idag väljer många att besöka gravplatser för att tända levade ljus för att hedra och minnas släktingar och vänner som har gått bort.

Eftersom hundratusentals svenskar gör det under samma helg blir det oftast ett magiskt ljusspel på våra svenska kyrkogårdar, väl värt att besöka både för att hedra de döda men även för att uppleva våra vackra kyrkogårdar upplysta i mörkret av tusentals gravljus.

År 855 instiftades en alla helgons dag som högtid för att fira alla helgon som inte hade fått en egen dag i sitt namn. Namnet allhelgonahelgen kommer från namnet: alla helgons fest.

Det var den tyskromerske kejsaren Ludvig den Fromme som skapade dagen. Ludvig blev kejsare redan vid treårsåldern då hans äldre bröder gick bort före fadern, Karl den store och Hildegard av Bayern. Ludvig var troende och stöttade kristna missioner i Sverige och Norden.

Riksdagen flyttade allhelgonadagen

Efter en stark lobbyism för att öka antalet lediga dagar under hösten bestämde man efter beslut i riksdagen att göra alla helgons dag till en allmän helgdag 1953.

På den tiden arbetade majoriteten av svenskarna på lördagar, så idag har beslutet effekten att vi har färre fria arbetsdagar än om man hade låtit allhelgonadagen varit på ett fast datum och då inträffat på vardagar med jämna mellanrum.

Ledighet under alla helgons dag och allhelgonaafton

Då alla helgons dag infaller på en lördag påverkar det inte så många svenskar, däremot får de som jobbar under lördagen oftast ett Ob-tillägg. Allhelgonaafton räknas som en vanlig arbetsdag men däremot får många ledigt efter halva dagen om det finns reglerat i gällande kollektivavtal.

 

Vill du får fler tips inför din kommande semesterplanering?

Ladda ner vår kostnadsfria och enkla Semesterguide.

Där får du svar på frågor som:

  • Hur funkar semester och semesterlön under föräldraledighet?
  • Hur beräknas din semesterlön?
  • Är det möjligt att få innestående semester i pengar?
  • Ska du betala skatt på din semesterlön?
  • Semester under uppsägningstiden – vad har du som anställd rätt till?
  • Hur mycket semester har du rätt till i Sverige?
  • Extra semestervecka efter en viss ålder?
Fyll i formuläret och ladda ner guiden nu!