1. Home>
  2. Om oss>
  3. Nyheter>

Krav på löne- och ersättningstransparens skapar press på svenska arbetsgivare

3 av 10 arbetsgivare i Sverige känner sig otillräckligt informerade om lagkraven kring lönetransparens
Man på kontor

Över en tredjedel (36 procent) av de europeiska arbetsgivarna anser att intern jämlikhet är den största utmaningen inom ersättning. Samtidigt saknar tre av tio arbetsgivare (29 procent) tillräcklig information om de lagkrav som gäller för lönetransparens, och många har ännu inte infört åtgärder för att möta detta. Detta framgår av en internationell undersökning från SD Worx som omfattar över 5 000 företag och 18 000 anställda i 18 europeiska länder, inklusive Sverige.

    Intern jämlikhet och lönetransparens är de största utmaningarna

    Intern jämlikhet är fortsatt en stor utmaning för arbetsgivare. 28 procent av de svenska organisationerna arbetar aktivt för att öka lönejämlikheten, och 27 procent planerar att införa åtgärder framöver. Samtidigt uppger 45 procent att de saknar några specifika planer för att hantera löneojämlikheter inom organisationen. Lönetransparens är också en stor fråga – hela 35 procent ser transparens som en utmaning, och en betydande andel, 39 procent av de anställda i Sverige vill ha full lönetransparens för att skapa en mer rättvis arbetsplats.

    💡Läs mer: Allt du behöver veta om lönetransparensdirektivet

    – Lönetransparens och intern jämlikhet är avgörande för att skapa en inkluderande och attraktiv arbetsplats. Genom att arbeta aktivt med dessa aspekter kan arbetsgivare förbättra både arbetsmiljön och anställdas förtroende för organisationen, säger Terese Hill, Portfolio Manager, HR & Payroll Systems på SD Worx. 

      📣 Grunden för att lyckas med EU-direktivet om lönetransparens

      I vårt webinar går vi igenom hur du kan skapa en hållbar jobbarkitektur som förenklar införandet av lönetransparens och säkerställer att din organisation lever upp till de nya lagkraven.

        Se webinaret

        För att främja de anställdas ekonomiska välmående fokuserar många arbetsgivare på fasta löneökningar (44 procent), rörliga ersättningar (40 procent), och ytterligare förmåner som sjukförsäkringar och pensionsplaner (35 procent). Trots dessa insatser uppger dock hela 56 procent av de anställda i Sverige att de inte har tillräcklig insyn i sitt ersättningspaket.

          Terese Hill, SD Worx
          Det är viktigt att arbetsgivare tydligt kommunicerar utformningen av hela ersättningspaket. Anställda som förstår sin ersättning och dess värde känner en större trygghet och lojalitet.
          Terese Hill, SD Worx
          Terese Hill, Portfolio Manager, HR & Payroll Systems, SD Worx

          Fyra faktorer för en framgångsrik ersättningsstrategi

          Terese Hill pekar på fyra grundläggande faktorer som arbetsgivare bör fokusera på för att framgångsrikt hantera ersättningsfrågor:

          Utveckling av en strategisk ersättningspolicy: En väl genomtänkt och strategisk ersättningspolicy är viktig för att tillgodose anställdas behov och förväntningar på ett sätt som gynnar både medarbetare och arbetsgivare. Genom att anpassa ersättningsmodellen utifrån vad som är mest värdefullt för de anställda, såsom utvecklingsmöjligheter, balans mellan arbete och fritid samt konkurrenskraftiga förmåner, kan arbetsgivare skapa en attraktiv arbetsplats.

          Balans mellan ersättning och lönekostnader: För att säkerställa en hållbar ersättningsmodell krävs en noggrann balans mellan lönekostnader och de förmåner som erbjuds. Genom att optimera fördelningen av finansiella och icke-finansiella förmåner, såsom flextid, distansarbete, samt hälso- och friskvårdsprogram, kan arbetsgivare öka medarbetarnöjdheten utan att kostnaderna skenar. 

          Personliga och flexibla förmåner: Att erbjuda individuellt anpassade förmåner blir allt viktigare för att möta de varierande behoven hos en diversifierad arbetsstyrka. Flexibilitet i ersättningspaketet, där anställda kan påverka eller anpassa sina förmåner, är uppskattat och stärker medarbetarnas engagemang och trivsel. 

          💡Läs mer: Skräddarsy en flexibel arbetsplats

          Ökad lönetransparens: Lönetransparens är en viktig faktor för att skapa förtroende och rättvisa på arbetsplatsen. Genom att öppet redovisa löneprinciper och sammanställningar kan arbetsgivare minska osäkerhet och missförstånd kring ersättning. Att säkerställa tydlig kommunikation och insyn kring löneutformningen, samt att följa lagkrav för rapportering av löneskillnader, stärker arbetsgivarens rykte och bidrar till en inkluderande arbetsmiljö. Ökad transparens hjälper dessutom till att uppfylla lagstadgade krav, såsom EU Pay Transparency Directive (EU lönetransparensdirektiv), vilket förväntas bli en standard för större arbetsgivare i Europa. 

          💡Läs mer: 4 vanliga missuppfattningar om EU-direktivet om lönetransparens

          – För att möta dagens krav på lönetransparens och rättvisa behöver arbetsgivare en genomtänkt ersättningsstrategi som bygger på tydlighet, flexibilitet och balans. Att kommunicera öppet om lön och förmåner stärker förtroendet bland medarbetarna, och genom att erbjuda individuellt anpassade förmåner kan vi skapa en arbetsplats där alla känner sig värderade och motiverade, avslutar Terese Hill.

            Om undersökningen

            SD Worx är en ledande europeisk leverantör av HR- och lönehanteringstjänster. För att bättre förstå arbetsgivarnas och de anställdas prioriteringar genomför SD Worx regelbundet undersökningar. Den senaste analysen, "Navigator Series", ger företag vägledning genom de utmaningar som HR och lönehantering innebär. Undersökningen genomfördes i februari 2024 i 18 europeiska länder, inklusive Sverige, med över 18 000 deltagande anställda och 5 000 företag. Första delen av undersökningen, Lönekompassen, kan du läsa här.

              Presskontakt

              Lena Backlund 
              Marknads- & Kommunikationschef, SD Worx Sverige 
              +46 702 87 15 10 
              Lena.Backlund@sdworx.com  

                Det senaste inom HR och lön

                Prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar och inspiration inom HR och lön, samt inbjudningar till våra event och webinar.