1. Home>
  2. Om oss>
  3. Nyheter>

Ny undersökning: 3 av 4 HR-chefer i Sverige är missnöjda med lönehantering

Bild på Per Johansson

Stockholm, 21 mars 2023 – SD Worx, Europas ledande leverantör av HR-tjänster, har genomfört en undersökning bland 300 svenska företag om lönehantering. Undersökningen Lönekompetens-index (Payroll Proficiency Index), inkluderar totalt 4 503 respondenter från företag i 16 europeiska länder, med olika ledande roller som vd, ekonomichef, HR-chef och löneansvarig.

Resultaten visar att endast en fjärdedel av HR-cheferna i Sverige anser att deras företags lönehantering är effektiv i hög eller mycket hög grad. Detta innebär att tre av fyra HR-chefer är missnöjda med lönehanteringen på sina företag.

Undersökningen identifierar hantering av kollektivavtal och flexibla arbetsvillkor som en av orsakerna till en lägre effektivitet. Tre av fem löneansvariga anser att hantering av flexibla arbetsvillkor är det största problemet, medan respondenterna på ledande nivå (C-level) ser ett krångligt skattesystem som det största hindret. Bland deltagare med titeln CFO (ekonomichefer) anser 61,3 procent att skattesystemet är det största hindret.

För att öka effektiviteten lyfter 80 procent av de löneansvariga fram outsourcing av administration av avtal, on- och offboarding till externa partner. En lika stor andel av ekonomicheferna anser att insamling och tillgång till data blir enklare med outsourcing, samt integration av datakällor. Andelen är också densamma för ekonomichefer som anser att digitala lösningar ger en mer kostnadseffektiv lönehantering. Vidare anser 63,1 procent av ekonomicheferna att det är enkelt att outsourca hela hanteringen av lönehantering till en extern partner.

– Även om det finns tro på digitala lösningar och outsourcing av lönehantering är det bara 33 procent av de svenska företagen i undersökningen som helt förlitar sig på molnlösningar. Detta pekar på en stor potential för effektivisering av lönehantering, säger Per Johansson, utvecklingschef på SD Worx.

Undersökningen "Lönekompetens-index" med svenska siffror finns tillgänglig för nedladdning här:

 

Presskontakt

Lena Backlund

Marknads- & Kommunikationschef, SD Worx Sverige 

+46 (0)70 287 15 10

Lena.backlund@sdworx.com

Om SD Worx 

Dagens arbetsplatser kräver en dynamisk, engagerad arbetsstyrka som använder smart teknik. Som en ledande europeisk leverantör av personallösningar förvandlar SD Worx HR och lön till en källa till värde för företag och människor.

Mer än 82 000 små och stora organisationer över hela världen litar på SD Worx och dess +75 års erfarenhet. Företaget grundades i Belgien efter Andra världskrigets slut, då under namnet Sociale Dienst VEV. 2021 tog SD Worx steget in på den nordiska marknaden genom att förvärva Aditro. SD Worx erbjuder sina HR-lösningar i 150 länder, beräknar lönerna för cirka 5,2 miljoner anställda och rankas bland de fem främsta i världen. De mer än 7 000 anställda är verksamma i Belgien (huvudkontor), Österrike, Bulgarien, Kroatien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Irland, Italien, Luxemburg, Mauritius, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Spanien, Sverige, Schweiz och Storbritannien. År 2021 uppnådde SD Worx en konsoliderad omsättning på 858 miljoner euro. I Sverige har SD Worx kontor i Stockholm, Norrköping och Göteborg. Sverigechef är Magnus Engman.