1. Home>
 2. Inspiration>
 3. Lön>
Bild på Per Johansson

3 av 4 HR-chefer i Sverige är missnöjda med lönehantering

Undersökningen Lönekompetens-index (Payroll Proficiency Index), inkluderar totalt 4 503 respondenter från företag i 16 europeiska länder, med olika ledande roller som vd, ekonomichef, HR-chef och löneansvarig.

  Resultaten visar att endast en fjärdedel av HR-cheferna i Sverige anser att deras företags lönehantering är effektiv i hög eller mycket hög grad.

  Ladda ner hela rapporten nu

   Undersökningen identifierar hantering av kollektivavtal och flexibla arbetsvillkor som en av orsakerna till en lägre effektivitet. Tre av fem löneansvariga anser att hantering av flexibla arbetsvillkor är det största problemet, medan respondenterna på ledande nivå (C-level) ser ett krångligt skattesystem som det största hindret. 

   För att öka effektiviteten lyfter 80 procent av de löneansvariga fram outsourcing av administration av avtal, on- och offboarding till externa partner. En lika stor andel av ekonomicheferna anser att insamling och tillgång till data blir enklare med outsourcing, samt integration av datakällor. Andelen är också densamma för ekonomichefer som anser att digitala lösningar ger en mer kostnadseffektiv lönehantering. 

   – Även om det finns tro på digitala lösningar och outsourcing av lönehantering är det bara 33 procent av de svenska företagen i undersökningen som helt förlitar sig på molnlösningar. Detta pekar på en stor potential för effektivisering av lönehantering, säger Per Johansson, utvecklingschef på SD Worx.

    

    Fyll i formuläret och ladda ner rapporten nu!

    Ladda ner vår rapport för att lära dig:  

    • De sex drivkrafter som påverkar lönekompetensen i svenska organisationer
    • De största prioriteringarna inom lönehantering enligt beslutfattarna
    • Varför fler företag flyttar till en molnbaserad lösning
    • Hur man bygger upp ett business case för förändring av löneprocessen 

     

      

       Människa med papper
       Blogg

       Hur fungerar representation?

       Konferenser, personalfester, middagar, golfrundor eller teaterbesök. Vad räknas egentligen som representation och vad räknas inte? Det är viktigt för dig som företagare att ha koll på vad du kan göra för avdrag samt hur avdragsgilla kostnader och moms ska hanteras. Denna kunskap behövs för att kunna ta fram rätt underlag till bokföringen av representationen. Vi har tagit fram de viktigaste delarna för att vägleda dig rätt. 

       2023-03-01
       Outsoursing webinar
       Event

       Hur outsourcing gör din lönehantering tryggare och effektivare

       Alla vet att personalkostnaderna är bland de absolut viktigaste och större utgifterna på dagens företag. Att inte få sin lön i tid, eller ha frågor som inte blir besvarade av lönepersonalen, leder snabbt till missnöjda medarbetare. Dessutom måste lönepersonalen konstant hålla sig uppdaterade kring nya lagar och reglerändringar, vilket kan vara omständligt och tidskrävande.

       Men ändå är många tveksamma till löneoutsourcing. Är det tryggt? Snabb service? Kommer de förstå vår personal/våra behov?

       För att demonstrera hur outsourcing kan hjälpa företag att minska sin administration och öka sin flexibilitet, så har vi skapat ett webinar; “Hur outsourcing gör din lönehantering tryggare och effektivare”. Du kan se det inspelade webinaret nu direkt!

       2022-06-16
       Webinar löneprocesser
       Event

       Automatisera era löneprocesser med SD Worx digitala lönemånad

       Se hur du minskar risken för mänskliga misstag genom att automatisera era löneprocesser i en digital lönemånad.

       2022-05-13