1. Home>
 2. Inspiration & artiklar>
 3. #ForLifeForWork>
väg framåt

The Winner Shares It All

En föränderlig omvärld innebär ibland att gamla målsättningar behöver revideras eller kastas i papperskorgen, men en förändrad omvärld innebär också nya mål och nya möjligheter.

Men hur vet du egentligen att du har satt rätt mål? Ibland är det viktigt att stanna upp och känna efter för det som verkligen betyder något; för mig kom uppenbarelsen mitt i en låt – ABBAs ”The Winner Takes It All”.

  Låten handlar verkligen om en uppdelad värld, samtidigt tror jag att låttexten fortfarande ger en bra bild av världen idag: Omvärlden är tuffare, de starkaste blir större och förändringarna går snabbare och snabbare. Det är lätt att förlora sig själv i loppet. Men något saknas, den kraft som visas i samhällen över hela världen som ställer upp för sina nära och kära, men även för äldre och främlingar som behöver hjälp.

  Därför önskar jag att ABBAs låt skrivas om efter Post Corona, så att vi inte glömmer vad som är viktigast.

  Entreprenörsgurun Gary Vaynerchuck gav mig inspiration till en ny låttext när han skrev en uppdatering på LinkedIn: ”Den som ger störst värde vinner alltid”. Det kanske inte svänger lika bra som ABBAs text, men jag tycker ändå att citatet är en hit. Om du delar goda värden och handlingar med andra kommer du troligtvis att stå kvar som en vinnare efter Coronakrisen.

  Ta reda på vad som är viktigast för dig

  För att kunna dela värden med andra måste man först definiera sina egna. Personligen skulle jag rekommendera ett trick som Rita Furan i Flight Management lär ut: Nästa gång du blir ordentligt provocerad och det kokar i ditt blod, bör du stanna upp och erkänna: Vilka av mina värden är det som blir nedtryckta just nu? Om du gör det tillräckligt många gånger kommer du säkert att bli mer medveten om vad som verkligen betyder något för dig. Detta kommer sannolikt också att göra det lättare att lita på din magkänsla, lättare att prioritera och att fatta bra beslut som gör dig till en vinnare i längden.

  Detsamma gäller för företag. Om du har definierade värden som genomsyrar alla val, blir det lättare att fatta bra beslut. Oavsett om det gäller tid eller pengar, bör du alltid fråga dig själv: Vilket värde skapar min handling?

  En annan användbar övning kan också vara att tänka tillbaka på det senaste året:

  • Vad gav dig mest värde före Coronakrisen? Vad gjorde du då?
  • Vilken försäljning var lättast?
  • Vilka medarbetarintervjuer hanterade du bäst?
  • Vad var orsaken till detta? Hade du gjort något annorlunda i förväg?
  • Vilka aktiviteter ger dig mest energi?
  • Vad motiverar dig?

  När du besvarar frågorna får du hjälp att ta reda på vad ditt mål ska vara under och efter Coronakrisen.

  Vill du att ditt företag ska bli mer smidigt och öppet? Är det mest värdefullt för dig att arbeta med människor du känner och som förstår dig? Har du tillräckligt med insikt för att göra rätt val? Vet du vad som krävs för att vara värdefull under och efter Corona för att vinna marknaden? Prioritera de saker som verkligen betyder något.

  Men först och främst: Ta reda på vad som är viktigt för dig och ditt företag. Var tydlig med vem du vill vara – och för vem.

  En av de viktigaste sakerna för oss på SD Worx är att tänka på människor snarare än teknik – och det som motiverar mig är att kunna inspirera andra. Ett av mina arbetsmål för Post Corona är därför att dela fler tankar om HR och lön, och vilka konkreta nyttor nya lösningar kan skapa och att det förhoppningsvis kan ge andra bra inspiration.

  Mina mål – Post Corona

  Dessutom kommer jag att bidra med vad jag kan för att hjälpa vårt team att nå våra reviderade mål för 2020 och jag kommer att bli bättre på att be om hjälp från de i teamet som har andra styrkor än jag själv och att vi delar upp olika uppgifter gemensamt och löser uppgifterna i små team tillsammans för gemensamt ägarskap av utvecklingen inom avdelningen.

  Personligen har jag beslutat att jag i min kommunikation framåt med kunder och kollegor alltid frågar vilka som är de 4-5 viktigaste värdena som skapats utifrån en lösning, presentation, koncept etc. Jag är övertygad om att jag kommer lära mig mycket av andras svar och att vi blir tydligare och effektivare i vårt förhållningssätt som skapar Värde för alla.

  Inlägget är inspirerat av en text skriven av Audhild Hval som jobbar för SD Worx Norge.