1. Home>
 2. Inspiration & artiklar>
 3. HR>
Learning

5 strategier för att lyckas med lärande i arbetsflödet

Att få tillgång till värdefull expertis och kunskap precis vid den tidpunkt som medarbetarna behöver det som mest. Det är idén med lärande i arbetsflödet (LIFOW – learning in the flow of work) i ett nötskal. Men hur attraktivt det än kan låta, att erbjuda läranderesurser enbart kommer inte göra någon skillnad. Här kommer vår guide för hur du verkligen kan lyckas med LIFOW. 

Vad betyder lärande i arbetsflödet? 

Lärande i arbetsflödet är en princip för att passa medarbetarnas behov och önskemål: För att lärandet verkligen ska kunna ske måste det anpassa sig till arbetsdagar och arbetslivet. På så sätt är lärande och utveckling inte längre ett mål, utan något som går i linje med det dagliga arbetet. 

1. Använd det för att komplettera det formella lärandet 

För att rätta till förväntningarna: LIFOW är inte tänkt att ersätta formell inlärning. Om det är ditt mål kommer du att bli besviken. LIFOW fungerar bäst som ett komplement till formellt lärande. Istället för att lära sig ett ämne en gång som en del av en kurs (och sedan snabbt glömma det), är det fina med LIFOW att det hänger väl ihop med det praktiska arbetslivet. Det hjälper anställda att komma ihåg vad de har lärt sig tidigare så att de kan använda det för att lösa specifika problem när de uppstår. Till exempel måste en säljare svara på en svår fråga från en kund. Hon kunde öppna en FAQ-guide med tips som säljavdelningen har skapat efter en formell utbildning om säljpraxis för två månader sedan. 

2. Dra nytta av din interna expertis och kunskap

LIFOW uppmuntrar ofta bilder av tjusiga nya verktyg, fyllda med delar av expertis och kunskap i världsklass, som branschexperter kommer till dig. Det räcker dock ofta att se sig omkring. Du har alltid mycket mer intern kunskap än du inser. Sätt det i arbete! Har erfarna kollegor spela in instruktionsfilmer, skapa mallar, utkast till checklistor etc. för utmaningar som de själva måste övervinna. Dessa kan vara en stor resurs för anställda som är nya i teamet, samtidigt som de är lätta för din budget. Detta gör att du också kan skapa en intern Netflix för lärande, med alternativ som är skräddarsydda för allas behov.  

  Jill Everaert
  Den kreativa ekonomin växer snabbt. Vi håller alla på att bli potentiella skapare av meningsfullt innehåll. Tricket är att tillhandahålla en plattform där ditt folk faktiskt kan ta steget.
  Jill Everaert
  Jill Everaert, Manager SD Worx Academy

  3. Frigör tid för dina anställda

  Var det inte meningen att LIFOW skulle eliminera inlärningstiden genom att tillhandahålla de mest relevanta svaren? Tja, det är teorin. I praktiken kommer dina anställda alltid att behöva lite tid för att hitta rätt lärresurs och konsultera den. Uppmuntra medarbetarna att göra det. Ge dem till exempel tid att följa en e-learning på tisdag morgon för att förbereda dem för ett kommande uppdrag. Uppmuntra gärna! Annars har du en fantastisk ny lärplattform som alla pratar om, men som ingen använder. 

  Tips! Visste du att medarbetarna skulle stanna längre om de hade tillgång till mer lärande och utveckling på arbetsplatsen? Kolla in vårt inspelat webinar om hur lärandet har betydelse i utmaningen att behålla anställda!

  4. Glöm inte att göra det mänskligt

  Tekniken förändrar hur vi arbetar och lär oss. Mycket av det är till det bättre, men vi kan inte förlita oss på digitala verktyg för att lösa alla våra problem, och det borde vi inte heller vilja. Anta att någon i din organisation inte utmärker sig på kommunikation. Tekniken kan inte fixa det, det kan kollegor. De måste ge stöd och coachning på begäran. För att illustrera, kanske ett spontant rollspel eller en 15-minuters brainstorm för att få fram nya tillvägagångssätt kan hjälpa. Många av de framtida färdigheterna, som definieras av OECD, inklusive kreativt tänkande, samarbete och empati, kommer att behöva en tydlig mänsklig touch i LIFOW. 

  5. Ge uppgifter som utmanar och uppmuntrar

  Människor lär sig genom att göra. Och de lär sig inget nytt om de gör samma saker, på samma sätt, varje dag. Leta därför efter möjligheter att hjälpa dina anställda att lära sig. Föreställ dig det här: en anställd signalerar en avvikelse i lönebeskedet. Varför inte ge en ny HR-kollega i uppdrag att hitta felet? Han kommer förmodligen inte att lyckas lika snabbt som en mer erfaren HR-proffs, men processen kommer att resultera i en brant inlärningskurva. Efteråt kan du till och med uppmuntra honom att dela sina lärdomar med andra nya kollegor. Det finns många alternativ, men var noga med att inte utmana människor för mycket. LIFOW ska få din hjärna att ticka utan att vara överväldigande. 

   Potentialen för karriärutveckling är ett av de bästa sätten att engagera dina anställda. Människor vill veta att deras hårda arbete bidrar till något, inklusive möjligheten till utveckling inom sin egen karriär. Och genom att integrera lärande i anställdas dagliga arbetsflöden slår du huvudet på spiken. Se bara till att du använder rätt strategier för att göra LIFOW till en verklig framgång.

    Lärande och utveckling för din organisation

    Vill du veta mer om lärande och utveckling för din organisation? Se våra lösningar för HR och Talent Management, kompetensutveckling och lärande. 

     Stärk dina medarbetare