1. Home>
  2. Inspiration & artiklar>
  3. HR>
Interna talanger

Behålla interna talanger: Dags för organisationer att tänka om

I den allt mer rörliga arbetsmarknaden kämpar många verksamheter med att behålla kompetens inom sin organisation. Anställda har fler valmöjligheter och byter jobb i allt större utsträckning. Faktum är att en av de största HR-utmaningarna för Europas företag idag är hur de ska behålla sina interna talanger. Vi frågade över 3000 europeiska företag vilka deras största utmaningar är i undersökningen ”Future of Work & People” och sammanställde resultaten i del tre av SD Worx E-bok ”Kör smartare inte hårdare” som du hittar här

Tyvärr finns det inget enkelt svar på hur man behåller sina talanger. Men, kanske är det fel fråga att ställa?  

Vi pratade med Martin Johansson, Senior Business Developer på EdTech företaget Learnifier, som pratar med hundratals organisationer om kompetensutveckling i den nya tiden. 

I denna artikel pratar Martin om vikten för företag och organisationer att anpassa sitt synsätt utifrån förutsättningarna och hur man jobbar strategiskt och operativt med onboarding och kompetensutveckling. 

Psst! Se inspelningen av vårt webinar om att Behålla interna talanger här!

Se hela individen – du anställer en person

Eftersom marknaden inte ser ut som den alltid gjort krävs det även att man inte tänker så som man alltid tänkt. En medarbetare är inte bara en anställd, det är en person som har egna tankar och viljor. 

”Tänk inte bara på ’behålla medarbetare’ utan tänk på individen. Individen har behov och önskningar om självuppfyllande som är deras motivation att arbeta och en förutsättning för att de ska må bra. Medarbetare vill känna att de bidrar, att de är relevanta utifrån de uppgifter de gör och att det ska finnas möjligheter för dem att utvecklas – redan från dag 1.” 

Lägg krut på första intrycket – Wow:a med onboarding 

Första tiden medarbetare spenderar på en arbetsplats, det vill säga onboardingen, sätter ofta standarden. Det kan vara ansträngande nog att börja på en ny arbetsplats och känner inte den nyanställde sig omhändertagen sätter det sina spår. 

“Det är kritiskt att direkt i början av en anställningsprocess göra ett gott och proffsigt intryck. Det är då hela känslan och bilden av den nya arbetsgivaren formas. Hinner du wow:a dina nyanställda ett varmt välkomnande och engagemang så färgar det hela deras upplevelse.”  

Lärande är en viktig hörnsten

En stor anledning till att medarbetare byter organisation efter att den första smekmånaden är över är för att de sen inte känner att de utvecklas. En person som är aktiv i sitt eget lärande vill ständigt ha utmaningar och känna att de blir bättre och då behöver organisationen kunna erbjuda detta. 

”Medarbetare vill oftast lära sig nya saker och utvecklas i sina roller. Här behöver organisationer skapa en kultur som uppmuntrar lärande utan att det handlar om stora utbildningsinitiativ.  
För lärande är inte en HR-fråga, det är en organisationsfråga. I dagens snabba vardag behöver kunskap kunna skapas och delas enkelt inom team och organisationer för att de ska vara konkurrenskraftiga - vilket kan vara utmanande i detta hybrida arbetsliv. Men, det är här digitala verktyg kan göra stor skillnad om man har ett ‘lärande mindset’.” 

Learnifier – den ledande lärplattformen i Norden

Martin Johansson är affärsutvecklare på Learnifier, ett dynamiskt verktyg som hjälper organisationer att sprida, dela och skapa kunskap digitalt. SD Worx är en stolt partner till Learnifier och lärplattformen är integrerad med SD Worx system.

Lär dig mer på Learnifiers webinar om att behålla interna talanger

Så, att behålla dina interna talanger handlar inte om att krampaktigt försöka hålla dem innanför organisationen. Det handlar om att skapa en kultur som värnar om anställdas utveckling, trygghet, potential, teamkänsla och behov som en individ. Medarbetare som trivs och känner att de uppfyller sina personliga mål, behöver inte söka sig vidare eftersom du redan tillgodoser vad de vill ha – från dag 1. 

Vill du veta hur du effektivt kan wow:a och utveckla dina medarbetare? Se inspelat webinar här! 

Har du fler frågor om HR eller lön? Kontakta oss på SD Worx här