1. Home>
  2. Inspiration & artiklar>
  3. HR>
Människor i ett möte

Dessa personligheter finns på din arbetsplats

Lär dig både uppskatta och samarbeta med dem alla! 

Tänk en stund på dina medarbetare. Visst är alla olika på något sätt? Arbetsuppgifter som du tycker är svåra eller tråkiga, är din kollega helt suverän på till exempel. Det beror bland annat på att alla människor har olika temperament och olika personlighetsdrag, vilket bidrar till fantastiska variationer mellan dig och dina medarbetare.  

Att vara medveten om de här variationerna kan hjälpa medarbetare och chefer att förstå varandra och se varandras behov. Dessutom får du bättre koll på vad du själv behöver och trivs med på din arbetsplats. Detta är särskilt viktigt nu när de flesta börjar komma tillbaka till kontoret efter coronapandemins hemma-arbete. 

45 000 människor svarade på SD Worx poll 

Men, du kanske själv inte har helt koll på vilken personlighet du eller dina kollegor har på jobbet? Det är inte helt lätt att veta. Därför skickade vi på SD Worx ut en poll tidigare i år som hela 45 000 människor över hela Norden har svarat på. Resultaten avslöjar vilken av 5 personligheter just du har på jobbet. Deltagare kunde sedan jämföra med sina kollegor och få tips och råd på hur de kunde samarbeta på bästa sätt med de olika personlighetstyperna.  

Så, nu har vi samlat alla resultat från Sverige, Norge och Finland i denna lättlästa artikel! Du kan se statistik över vilken personlighetstyp som flest har på jobbet och vilken som är lite mer sällsynt. Spännande va? Det tycker definitivt vi! 

Om du inte redan svarat på pollen, hittar du den här

Resultaten visade att: 
9,1% är Underhållare 

2853 personer blev den mest sällsynta personlighetstypen – Underhållaren. Underhållaren är den som håller god stämning på kontoret och alltid ser till att få ett skratt på måndagsmötet. Underhållaren håller samman teamet runt en fika eller en after-work och är hur glad som helst över att få se alla kollegorna igen efter pandemins hemma-arbete. Det skulle helt enkelt vara mycket tråkigare om Underhållaren inte fanns på plats!  

Hur du samarbetar bäst med Underhållaren: Uppmärksamma för Underhållaren att du ser och uppskattar den goda stämningen den bidrar med. Det är lätt att glömma vikten av en Underhållare men det blir ack så tydligt om den försvinner. Se till att vara med på aktiviteter som den anordnar och klaga inte när Underhållaren tar initiativ.  

11,6% är Strateg 

3624 personer blev Strategen – den som har stenkoll och troligtvis ett minutschema. Strategen vill ha tydliga uppgifter, en klar målbild och inte så mycket krimskrams runt om. Strategen arbetar som bäst när den får sitta ostört och hålla sig till sina rutiner. Strategen gör alltid en välorganiserad och stark prestation. Med en Strateg i teamet missar ni aldrig en deadline!  

Hur du samarbetar bäst med Strategen: Stör inte en Strateg. Strategen är väldigt planerad, behöver sitt fokus och jobbar gärna i en tyst miljö där den kan följa sin egen struktur. Var tydlig med en Strateg om vad som förväntas och avbryt den inte. Respektera Strategens privatliv och var återhållsam med samtal som inte direkt rör arbetet. 

19,6% är Familjejonglerare 

6149 personer blev Familjejongleraren – den som prioriterar work-life balance. Familjejongleraren har mycket utanför jobbet och har bra koll på hur den värnar om sitt psykiska och fysiska välmående. Genom att hålla sig uppdaterad, ha öppen kommunikation och en toppenplanering håller Familjejongleraren en fin balans mellan sitt familjeliv och arbetsliv. 

Hur du samarbetar bäst med Familjejongleraren: Familjejongleraren måste vara fokuserad och effektiv på jobbet för att kunna lägga energi på annat när arbetsdagen är slut. Se till att lära dig om work-life balance och behåll ditt eget fokus. Respektera dens tid och förvänta dig inte att den ska jobba utanför kontorstider. 

27,6% är Lagspelare 

8624 personer blev Lagspelare – den som älskar att utvecklas tillsammans med sitt team! Lagspelare jobbar bäst i grupp och tycker om dynamiska arbetsgrupper med högt i tak. Lagspelaren sprider positiv energi och välkomnar nya idéer och gott samarbete. Med flera Lagspelare på kontoret kan ditt team nå hela vägen till stjärnorna! 

Hur du samarbetar bäst med Lagspelaren: Lagspelaren känner in allas behov och ser till att alla sitter i samma båt. Var positiv och sätt inte käppar i hjulet för ditt team. Sluta heller aldrig lyssna eller bidra med idéer för att komma bäst överens med Lagspelaren. 

32% är Äventyrare 

10 018 blev Äventyraren – den mest framträdande personlighetstypen som älskar flexibilitet och självständighet. Äventyraren tycker om möjligheterna med hybridarbete. Ibland vill Äventyraren jobba hemifrån och ibland vill den komma in till kontoret. Äventyraren trivs bäst när det händer saker och den får ta egna (gärna riskfyllda) beslut. Med en Äventyrare till kollega kan du räkna med nytänkande idéer och självgående expertis. 

Hur du samarbetar bäst med Äventyraren: Lita på att Äventyraren levererar när den från frihet och att den löser saker på sitt sätt. Försök inte detaljstyra en Äventyrare och kräv inte att den ska tvinga in sig själva i strukturer den inte trivs i. 

Styrkan i ett mångsidigt team 

Vår poll visade att det finns en mängd olika personligheter på en arbetsplats som alla fungerar på olika sätt. Det är en otrolig tillgång att kunna dra nytta av olikheter hos människor och det är just det som ger styrka till ett team. Nu när sviterna av pandemin går mot sitt slut är det ett perfekt läge att förbättra den gamla tidens arbetssätt.  

Ta reda på vilka dina medarbetare är och hur de helst lägger upp sin arbetsdag. Det är dags att ge alla dina medarbetare de bästa förutsättningarna för att både prestera sitt bästa och att trivas jobbet. Alla behöver inte arbeta på samma sätt för att nå samma resultat och det är hög tid att vi börjar se möjligheter i olikheterna. 

Vill du veta mer om hur du främjar dina medarbetares välmående eller har några frågor kring pollen? Kontakta oss här så hjälper vi dig direkt!