1. Home>
  2. Inspiration & artiklar>
  3. HR>
Så arbetar SD Worx egna HR med att stärka medarbetarupplevelsen: "Vi är glada att så många återvänder"

Så arbetar SD Worx egna HR med att stärka medarbetarupplevelsen: ”Vi är glada att så många återvänder”

SD Worx hjälper tusentals företag världen över att effektivisera sina HR- och lönfunktioner. Men hur arbetar deras eget HR-team? Och vad gör de själva för att möta årets HR-utmaningar, som att attrahera ny personal? Möt Erica Owen, HR Business Partner på SD Worx Sverige, när hon ger sina HR-tips. ”Vi har aldrig arbetat så här mycket med rekrytering.” 

Enligt den stora internationella studien Future of Work and People så var rekrytering en av de största utmaningarna inom HR under 2022. Anledningen anses vara den rörliga arbetsmarknaden och de oroliga tiderna under pandemin. Men mitt under denna tuffa tid har SD Worx lyckats anställa flera “återvändare”. Personer som valt att komma tillbaka till SD Worx efter en tid på andra företag. Vad är hemligheten? Vad gör att SD Worx lockar tillbaka gamla medarbetare, samtidigt som andra företag har svårt att få in rätt folk? 

  • På HR stöttar vi våra chefer med bland annat rekrytering, ledarskap och arbetsmiljö för att stärka arbetskulturen och skapa en arbetsplats som folk vill jobba på, berättar Erica Owen, HR Business Partner på SD Worx Sverige. Och vi kan göra det effektivt med smarta, digitala processer. 

Med hjälp av system som HR PeopleLearning management-system som Learinfier och Performance management-verktyg kan deras HR-funktion erbjuda en smidig onboarding, stötta cheferna med digitala utbildningar, göra kontinuerliga mätningar av medarbetarupplevelsen och boka in uppföljningssamtal. Medarbetarna har dessutom själva möjlighet att lägga in personuppgifter, vilket gör processen smidigare för alla användare. Verktygen fångar upp trender och ger cheferna direkt feedback på sina insatser. 

  • Det handlar om att våga ställa frågor istället för att anta vad som behöver göras. Vi vill veta varför folk lämnar och varför folk kommer tillbaka. På det viset kan vi arbeta med proaktiva aktiviteter.  

Aktiviteter under pandemin 

En annan framgångsfaktor tros vara teamkänslan på företaget. Under pandemin har HR-funktionen på SD Worx genomfört aktiviteter för att engagera medarbetarna trots distans- och hybridarbete.  

  • Vi försöker alltid utgå från medarbetarperspektivet så aktiviteterna är direkt kopplade till vad våra medarbetare. Vi har bland annat genomfört roliga hälsoutmaningar som inte enbart fokuserar på träning. Förutom poäng för steg och träning kunde medarbetaren få poäng för om de sovit minst 7 timmar på en natt, haft en skärmfri kväll eller ätit något bra till frukost.  

Dessutom har de implementerat distansutbildningar kring bland annat social arbetsmiljö och ergonomi, stöttat de anställda med att utrusta smarta hemmakontor och har alltid en kontinuerlig dialog med ledarna för att stötta dem i deras utmaningar. 

  • Unga talanger önskar ofta mer återkoppling av sina ledare än tidigare generationer. Det ställs höga krav på feedback, utvecklingsmöjligheter och att det finns både kortsiktiga och långsiktiga mål. När våra ledare arbetar aktivt med detta, oavsett om de träffar sina medarbetare fysiskt eller på distans, kan vi locka och behålla fler talanger. För att stärka våra chefer har vi bland annat erbjudit utbildning inom Remote leadership och Feedback.  

”Vi är glada över alla återvändare” 

SD Worx HR-arbete har gett resultat. Idag fortsätter personalstyrkan att växa och de får tillbaka kompetens som tidigare har slutat. 

  • Vi är så glada för att medarbetare vill tipsa om oss i sina nätverk och för att vi har flera återanvändare. Vi får ofta höra att det finns en öppenhet för nya förslag, att medarbetarna känner sig sedda och att de vet att det finns utvecklingspotential inom bolaget. Många mederabetare har haft flera olika roller inom bolaget. Det är vi riktigt stolta över. 

Vill du också effektivisera dina rekryteringsprocesser och erat HR-team inför 2022? Läs mer om vad du kan göra här.