1. Home>
  2. Inspiration & artiklar>
  3. HR>
Vad betyder SD Worx?

Vad betyder SD Worx?

Visste du att SD Worx har över 75 års erfarenhet av att arbeta med lönehantering och HR? Allt började år 1945, när andra världskriget tog slut. Under den kaotiska tiden behövde den belgiska regeringen hjälp och SD Worx grundades. Idag stöttar SD Worx företag i över 150 länder och är baserade i 20 länder. Vad är hemligheten bakom framgångssagan? 

Världen har förändrats en hel del sen SD Worx grundades, och det har även utmaningarna inom lönehantering. 

– SD Worx har alltid stöttat andra, från dag ett. När andra världskriget tog slut behövde samhället återuppbyggas igen. För att hjälpa arbetsgivare med de administrativa skyldigheterna som fanns grundades Trygghetslagen i Belgien, berättar Piet Vandenbussche, Affärsenhetschef på SD Worx.  

SD Worx etablerades då som ett bolag, erkänt av regeringen.  

Idag erbjuder SD Worx sina lönehanterings- och HR-tjänster över hela världen. Den moderna tekniken och smarta lösningar har alltid kunden, arbetsgivaren och medarbetaren i åtanke. 

Vad står namnet SD Worx för? 

Namnet SD Worx är kopplat till rötterna i Belgien, liksom framgången på den globala arenan.  

– År 1945 hette vi Sociale Dienst VEV, därav förkortningen “SD” i SD Worx. Namnet är nederländskt och Sociale Dienst står för Social Service, socialtjänst på svenska. Det vi erbjöd då och nu är att assistera arbetsgivare med allting som är relaterat till HR, lön och specifik personal. När vi sedan expanderade och behövde använda fler språk i vår kommunikation, bytte vi namn till SD Worx, förklarar Piet. 

Vad står Worx för?

– Det är i vårt DNA att jobba tillsammans med våra kunder, att hjälpa dem hitta lösningar som faktiskt fungerar, that just works, säger Tania Deswelgh, Corporate Brand Manager på SD Worx. Vi jobbar med dem, ser utmaningarna från deras perspektiv och vi hjälper kunden att bli starkare. Det är därför vi kallar oss SD Worx. Och erkänn, Worx låter mycket coolare än Works eller hur? 

SD Worx stöttar mångfald 

Utmaningarna inom lönehantering ser inte likadan ut i varje land. Lokala bestämmelser och lagar påverkar behovet av administration. Så hur fick SD Worx modet och kraften att växa sig populära på den globala marknaden? 

– Det är tack vare våra kunder. När de växte internationellt så ville de att vi skulle följa med, och då gjorde vi det, berättar Tania. 

Men att arbeta med lönehantering och HR på en internationell nivå kräver lokala experter. 

– Varje europiskt land stöter på olika utmaningar. På SD Worx ser vi inte den mångfalden som ett problem. Vi stöttar mångfald och uppskattar skillnaderna, säger Tania. 

Idag är SD Worx etablerade i 20 länder och har ett nätverk som täcker 150 länder runt om I världen. För att växa på dessa marknader har SD Worx förvärvat företag inom HR och lönehantering. Den senaste är Aditro i Norden. 

– Vi väljer endast företag som har en liknande företagsfilosofi som oss, säger Piet. Aditro har alltid satt människan först och har kombinerat smart teknik i sina tjänster. Deras lokala expertis kombinerat med vår kapacitet som ett stort bolag ger oss verktygen att nu hjälpa våra kunder att expandera och växa utanför nationella gränser, när de vill göra det. 

Målet: att bli nummer ett i Europa 

SD Worx har alltid mött nya utmaningar med den senaste tekniken. År 1965 var de först med att använda datorer för att stötta större organisationer med sin lönehantering. Idag erbjuder de smarta lösningar mellan landsgränser. 

– Vi har ett HR-system som fungerar friktionsfritt i flera länder, och där du kan använda samma gränssnitt och dashboards för alla anställda, oavsett vilket land de arbetar från. Det är en drömlösning för flera huvudkontor i Europa, menar Piet. 

Målet för SD Worx är att bli nummer ett i Europa, och framtiden ser ljus ut. 

– Vår slogan “For life, for work” innebär att vi hjälper företag att växa, och att få medarbetare att må bra, berättar Tania. Vi har hjälpt människor de senaste 75 åren och är stolta över att få fortsätta göra det, både idag och i framtiden.