1. Home>
  2. Inspiration & artiklar>
  3. HR>
Woman with VR headset on and an laptop in front of her

Välkomna framtiden med den nya tidens HR-teknologi

Det går inte att stoppa, framtiden är redan här och det är dags att bestämma sig för om din organisation vill med. När vi på SD Worx pratade med över 3000 europeiska företag om deras största HR-utmaningar inom HR i vår studie ”Future of Work & People”, kunde vi se att alla utmaningar de uppgav kunde tacklas med hjälp av digitalisering och ny teknologi.  

Tips! I del tre av SD Worx E-bok ”Kör smartare inte hårdare” går vi igenom hela listan, ladda ner e-boken helt gratis här

Företag är ofta snabba på att ta till sig ny teknologi till sin huvudverksamhet, men många glömmer tyvärr bort HR, och hur även HR-avdelningen kan gynnas av digitalisering. Men, är det hela världen om HR hamnar på efterkälke eller hur ska man egentligen tänka? 

Vi har pratat med Joakim Karlsson, Head of HR Tech Lab från PwC Sverige, om framstegen inom HR-teknologi. Joakim jobbar med att utforska och applicera ny teknologi för att driva på digital transformering. Han går igenom vikten av att hålla samma digitaliseringsnivå i hela verksamheten för att maximera tillväxt. 

Psst! Se inspelat webinar med Joakim, där han tillsammans med SD Worx Terese Hill pratar om hur du tänker nytt inom HR-teknologi. 

 

Grundare av PwC HR Tech Lab för revolutionerande HR 

Joakim grundade HR Tech Lab på PwC sedan 2016. När Tech Lab grundades var tanken att hitta ett sätt att gifta ihop framtiden och ny teknik med HR och People-processer. 

”När vi startade HR Tech Lab var det redan då prat om att förändring gick så himla snabbt och den har bara ökat i takt. Det gäller att vara ännu mer snabbfotad, kunna se vad som finns bakom hörnet och vara mogna i teknikinköpen.” 

HR Tech Lab fokuserar på att hitta och titta på olika teknologier som kan vara användbara i framtiden. Bland annat testar de Virtual Reality (VR), Extended Reality (XR) och bygger chatbottar. 

”Det handlar mycket om hur teknologin ska rimma med människor, hur vi ska få dem att vilja och kunna använda systemen. Ibland kan vi behöva utbilda (upscale:a) medarbetare för att kunna använda vissa verktyg till exempel.” 

Vinsterna med att ligga i framkant när det gäller HR-teknologi 

Det finns många fördelar med att digitalisera tidigare manuella processer och det finns inte bara ett sätt att göra det på. 

”Fördelarna med nya teknologier och digitalisering är att HR blir mer snabbfotat, mer datadrivet och mer framtidssäkrat. Nästan alla verksamheter befinner sig i en digital transformation och det gjorde de även innan pandemin. De ställer om sin affärsmodell, vad de gör och framför allt hur de fungerar. Där måste HR-funktionen förstå att även de måste hänga med.”  

Går man igenom hela HR-hjulet; Attrahera, Rekrytera, Onboarding, Utbilda, Prestera och Offboarda, kan alla bitar dra nytta av olika typer av teknologi. 

”Använder du bra teknologi för dina HR-processer så kan du sammanställa den datan på ett sätt som HR inte alltid kunnat. Det är en av de stora USP:arna, att sammanställa och kunna integrera med annan teknologi. Helt plötsligt sitter du på en mycket bättre dashboard än vad du hade gjort tidigare och det gynnar hela verksamheten.” 

Nyttja teknologin både internt och externt 

Det finns många områden inom en verksamhet som behöver fungera utan friktion. Digitala system är enklare att uppdatera, ändra och justera när det behövs vilket gör att organisationen kan spara in på tid och resurser. 

”Sitter ni på ett stort system som funnits så länge att det kostar för mycket, både ekonomiskt och tidsmässigt, att faktiskt byta det, så bildar det en flaskhals. Man hade kunnat få ut ett större värde om man hade modernare system internt som uppdaterats löpande.” 

Moderna system visar dessutom er företagsvision till personer verksamheten riktar sig mot och det är viktigt att visa upp rätt bild till intressenter. 

”HR-teknologi är fantastiskt i den interna verksamheten men har också enorma fördelar externt. Teknologin som används mot kandidater, till exempel ATS rekryteringssystem, kandidatupplevelsen, video-intervjuer, tester, annonser. Att ha enkla, moderna, sömlösa system är attraktivt. Vi är alla färdiga med krångliga processer när vi ska söka jobb någonstans.” 

Risken med att inte hänga med i utvecklingen 

Många organisationer ser fördelarna med digitaliseringen och vill anstränga sig men kan ha svårt att komma till skott. 

”Riskerna med att inte hänga med finns framför allt mot framtida kandidater och investerare. Det blir svårare och svårare att attrahera människor till sin organisation idag om man har förlegade system. Det behöver såklart inte falla på det men i en tid när vi alla är digitala konsumenter privat, vill vi ha det i våra arbetssammanhang också. Det är en nackdel om man inte är på bollen.” 

Speciellt inom HR, en modern organisation tappar oerhört mycket på att ha viktiga processer som släpar efter och sänker tillväxtfarten. 

”HR måste kunna anpassa sig efter den förändring som resten av bolaget gör. Levererar HR värde till en version av verksamheten som inte finns kvar längre, försvinner existensberättigandet för HR-sektionen och den riskerar att bli överflödig.” 

Lär dig mer om framtidens teknologier inom HR på vårt webinar

Utvecklingen går snabbt och det finns många värdefulla system och teknologier för organisationer att förenkla sitt arbete med. Manuella processer tar tid, kostar pengar och höjer risken för manuella misstag. Framtidens företag ser möjligheterna med den digitala transformationen och använder HR-Tech för att ligga före konkurrenterna. 

Vill du får tips och råd kring hur du ska tänka när det kommer till ny teknologi inom HR? Se inspelningen av webinaret med Joakim och SD Worx Terese Hills där de går igenom allt du behöver veta om digitaliserad HR! 

Har du fler frågor om HR eller lön? Kontakta oss på SD Worx här