1. Home>
 2. Inspiration & artiklar>
 3. Lön>

All I want for Christmas is maxad julledighet – Så får du den

Känner du det i kroppen? Den mysiga varma känslan, och den lite stressade pulsen? Japp, jul och nyår närmar sig. Och förutom julklappar, pynt, bak, gran och skinka behöver du tänka på hur du ska planera din julledighet. Känns det stressigt? Lugn – vi har listat de 6 vanligaste frågorna och svaren så du kan maxa din semester.

Människa med tomte-glasögon

Vad gäller egentligen när du ska ansöka om din ledighet? Hur fungerar det om du är nyanställd men vill ha semester? Vad händer om du blir sjuk under tiden? Och kan din arbetsgivare tvinga dig att ta semester om du egentligen vill fly från familjen och julstöket och bara jobba istället? (Vi lovar, vi kommer inte att skvallra).

Vi reder ut de vanligaste frågorna som dyker upp inför julsemestern – så att julen kan bli precis så som du vill ha den.

 

6 vanliga frågor och svar – så funkar semestern

 

1. När måste din semester vara planerad?

Du måste prata med din arbetsgivare i god tid innan semestern. Senast två månader innan semestern ska börja måste chefen säga om du har fått din ledighet godkänd eller ej. Om din arbetsgivare är ansluten till en Arbetsgivarorganisation och följer branschens kollektivavtal så kan det förekomma andra regler.

2. Vad händer om du och dina kollegor vill vara jullediga samtidigt?

Under julen kan det bli ett väldigt pusslande hit och dit, när många medarbetare vill vara lediga samtidigt. I de flesta fall brukar det gå att lösa genom att kompromissa i teamet. Men det är arbetsgivaren som har sista ordet och bestämmer när du får ta ut din semester.

3. Kan din arbetsgivare tvinga dig att ta semester?

Vad händer om du vill jobba över jul? Kan din arbetsgivare tvinga dig att ta semester mot din vilja? Nej, men däremot måste du ha tagit ut minst 20 av dina betalda semesterdagar varje år.

4. Brinner dina semesterdagar inne, innan året är slut?

Vad händer om du har semesterdagar kvar och året börjar ta slut, men du kanske inte vill spendera alla just nu? Kan arbetsgivaren kräva att du tar ut alla årets semesterdagar innan nyår? Nej, men du måste som sagt ta ut minst 20 av dina betalda semesterdagar varje år. Alla andra dagar får sparas i upp till fem år. Om fem år går, och du fortfarande inte tagit ut dina semesterdagar, är det arbetsgivarens skyldighet att du tar ut ledighet. Ni kan dock ha en överenskommelse sinsemellan, där du exempelvis kan få semesterersättning istället för ledighet, alternativt få ett år till på dig innan du tar ut semestern. Men då måste ni båda parter vara överens.

5. Har du rätt till semester som nyanställd?

Trots att du har fått ett nytt jobb så kanske du ändå vill vara ledig under jul. Men har du rätt till det? För det första är det skillnad mellan rätten till semester och rätten till semesterlön. Som nyanställd har du rätt till 25 semesterdagar, och enligt Semesterlagen räknas semesteråret från 1 april-31 mars. Men lokala avtal kring semesterårets början och slut kan förekomma. Det är under den här tiden du tjänar in dina betalda semesterdagar som du sedan kan du ut. Det är dock inte ovanligt att du och arbetsgivaren kan komma överens om förskottssemester – att du kan få ta ut vissa semesterdagar i förtid, men då bli återbetalningsskyldig för dessa dagar om du avslutar din tjänst och inte har tjänat in dem än.  

6. Vad händer om du blir sjuk under semestern?

Om du har semester men råkar bli sjuk så ska du sjukanmäla dig så fort du kan. Då kommer arbetsgivaren avbryta semestern och ge dig karensavdrag och sjuklön istället. På så vis slipper du slösa värdefull semesterdagar när du är hemma och är febrig och snorig.

  Vill du får fler tips inför din kommande semesterplanering?

  Ladda ner vår kostnadsfria och enkla Semesterguide.

  Där får du svar på frågor som:

  • Hur funkar semester och semesterlön under föräldraledighet?
  • Hur beräknas din semesterlön?
  • Är det möjligt att få innestående semester i pengar?
  • Ska du betala skatt på din semesterlön?
  • Semester under uppsägningstiden – vad har du som anställd rätt till?
  • Hur mycket semester har du rätt till i Sverige?
  • Extra semestervecka efter en viss ålder?
  Fyll i formuläret och ladda ner guiden nu!