1. Home>
 2. Inspiration & artiklar>
 3. Digitalisering>
Digitalisera HR

Digitalisera smart och få tid över för medarbetarna

Har du och din organisation halkat efter med digitaliseringen av HR? Ni är inte ensamma. Sverige tillhör de länder som ligger mest efter i sin digitala HR-utveckling, enligt en färsk undersökning. Men det är enklare än du kanske tror att ta kommando över processen. En mer personlig relation till medarbetarna får du på köpet.

Sverige halkat efter i sin digitala HR-utveckling

Det är lätt att gå vilse i djungeln av HR-plattformar och verktyg. Vad ska man välja? Hur mycket ska man investera och vad blir egentligen effekten? Kanske bäst att vänta lite ändå. Och plötsligt har företaget där du har en chefsposition halkat efter lite till. Vi tror ju ofta att vi i Sverige ligger i framkant med det mesta, inte minst digitalt. Men en undersökning som vi på SD Worx sammanställde visar på motsatsen. Enligt undersökningen bland 5000 HR-chefer i 16 länder är Sverige ett av de länder som ligger mest efter i sin digitala HR-utveckling.

Anna Carlsson är HR tech-analytiker, grundare av HRDigi och van att hjälpa företag med integrering av HR-teknik i organisationen. Hon tycker det är tråkigt att Sverige inte hamnar högre upp på listan.

“Vi kan bättre än så här. Det borde vara självklart för fler organisationer att ligga i digital framkant eftersom det behövs för att utveckla rätt aktiviteter, både för organisationens stora mål och för medarbetarna. Som chef kan du bli mer personlig genom att vara digital eftersom du kan hitta de aktiviteter som faktiskt gör skillnad på individnivå”, säger hon.

  Webinar: HR och digitalisering

  Värdet för organisationen och hur du tar dig dit

  Med digital HR kan du skapa förutsättningarna för en modern arbetsplats och maximera värdet av HR. Ta reda på hur — välkommen till vårt inspelade webinar!

  Fyll i formuläret och se webinaret!

   4 nivåer inom digitaliserad HR

   Knepet för att ta sig vidare i digitaliseringen av HR är att ta det steg för steg. Att hitta den nivå som passar din organisation just nu. För att sedan ta er vidare till nästa nivå. Och nästa.

   Anna Carlsson menar att man kan beskriva det som att det finns fyra nivåer inom digitaliserad HR:

   1. Digitalisering av HR-funktionens kärnområden som exempelvis löneprocesser, utvecklingssamtal och HR-data.
     
   2. Innovationssteget. Här är organisationen redo att bli mer innovativ och nytänkande exempelvis vad gäller att utveckla kompetens och nya sätt att betala ut lön.
     
   3. Analys. Den kanske viktigaste nivån. Med hjälp av digitala processer samlar HR in data och analyserar resultaten. Därefter kan HR identifiera och föreslå faktabaserade åtgärder för organisationen.
     
   4. Digital helhet. Här är de digitala lösningarna integrerade så att alla medarbetare känner sig sedda, hörda och ihopkopplade som en helhet. Inte minst frigör detta tid för HR-chefen och andra chefer till mer personlig kontakt med kolleger och medarbetare.

   Digitaliserad HR är alltså inget självändamål utan ett sätt att vässa verksamheten.

   ”Även om det är viktigt att automatisera och spara tid på administrativa uppgifter är syftet med digital HR främst att ha en strategi för vad företaget verkligen vill åstadkomma. Med en hög digitaliseringsnivå kan man fatta datadrivna beslut som hjälper till att uppnå verksamhetens affärsmål”, säger Anna Carlsson.

   Digitalisering som ger tydliga resultat

   En väl utförd digitalisering ger tydliga resultat, betonar Anna. Det kan handla om alltifrån att identifiera vilken kompetensutveckling medarbetarna behöver till att flytta om bemanning utifrån verksamhetens faktiska behov.

   När HR-funktionen fungerar som bäst bidrar den till verksamhetsmålen och medarbetarnas välmående. Men för detta krävs handfast data och analys av er data. Annars riskerar ni att missa de verkliga problemen och att resurser sätts in på fel ställen.

   “Det traditionella, manuella sättet att jobba bygger till stor del på antaganden och känslor. Då missar man ofta hur det verkligen är. Det som ser bra ut på ytan kan dölja problemområden i olika delar av verksamheten”, säger Anna Carlsson.

   Ett annat stort problem som uppstår om organisationen inte digitaliserar är att det blir svårt att visa det konkreta värdet som exempelvis HR bidrar med.

   Anna utvecklar, “Hur övertygar man ledningen om att få göra saker i organisationen? Jo, du behöver prata ett finansiellt, strategiskt språk och ha data att underbygga det med. Om man då inte har digitaliserat, har man heller ingen information att utgå ifrån”.

   Våra 4 tips för att lyckas med att digitalisera HR

   Så hur kommer ni igång och tar kommandot över processen att digitalisera er HR? Här är våra fyra främsta tips:

   1. Håll koll på trender och innovationer. Det händer mycket just nu inom HR-teknik, inte minst vad gäller generativ AI. Prenumerera på relevanta nyhetsbrev, delta i webinar, anmäl dig till digitala, öppna föreläsningar på internationella universitet.
     
   2. Använd tekniken i sig för att guida medarbetarna genom digitaliseringsresan. Genom att medarbetarna får använda den digitala tekniken för att lära sig om just denna får de bättre förståelse för vad utvecklad HR-teknik kan hjälpa dem med.
     
   3. Prioritera leverantörer som erbjuder skalbarhet och flexibilitet. SD Worx gör HR och lön enkelt och smidigt för stora och medelstora företag, organisationer och offentlig sektor.
     
   4. Sätt igång. Med molnbaserade system och AI har potentialen för integration av HR-teknik aldrig varit större än idag.

    

   Orginalartikel från Chef.

    4 sätt att skapa en digital arbetsplats

     Guide: Så skapar du en digital arbetsplats