1. Home>
 2. Inspiration & event>
 3. HR>
Equality

4 tips för att uppnå lika lön på ditt företag

EU:s Equal Pay Day infaller i mitten av november, en symbolisk markering för att illustrera när kvinnors årslön slutar i jämförelse med mäns. Män i EU tjänar i genomsnitt 12,7 % mer  under ett år, vilket motsvarar 1,5 månadslöner. Därför kan man säga att kvinnor arbetar "gratis" från mitten av november. 

Hur ser det ut i ditt företag? Och har du en plan för att jämna ut eventuella skillnader? Enligt EU:s Equal Pay Transparency Directive är detta något du måste ha kunskap om i ditt företag.

Löneskillnader hämmar både medarbetarupplevelsen och verksamhetens tillväxt, så hur minskar man klyftan? Vi frågade Bruce Fecheyr-Lippens, HR-chef på SD Worx, om råd.

Tips 1: Förstå affärsfördelarna

Bruce förklarar: "Att följa reglerna är bara en anledning till att arbeta med lika lön. Om du vill fatta de bästa möjliga beslut inom alla delar av din verksamhet måste du se till att ha en mångsidig grupp i ditt team. Det är det enda sättet att göra smarta val, oavsett om du väljer en leverantör, skriver avtal eller utvecklar en marknadsföringskampanj: du måste samla och utnyttja alla olika perspektiv som du kanske själv missar. Och för att vara ett företag som attraherar olika människor måste du behandla dem alla på ett helt jämlikt sätt. Lönen är bara en komponent i detta, men det är en kritisk sådan. Om lika lön inte prioriteras, kommer du aldrig att nå dina affärsmål.” 

  Bruce-Fecheyr-Lippens_1200x800
  Om du inte har data, blir det bara filosofiska samtal och det är omöjligt att göra någonting.
  Bruce-Fecheyr-Lippens_1200x800
  Bruce Fecheyr-Lippens, Chief People Officer, SD Worx

  Tips 2: Låt din data sköta snacket

  När vi frågade Bruce hur man kommer igång svarade han: "Först måste du få en tydlig överblick över exakt hur mycket alla tjänar, och se till att lära dig något från det. Om du inte har data, blir det bara filosofiska samtal och det är omöjligt att göra någonting. Rätt löneleverantör bör kunna generera den data du behöver och stödja dig i att använda dataanalys för att förstå hur stor löneskillnaden är mellan könen. Löneanalys kan också ge dig en tydlig överblick över vilka anställda som tjänar ovanligt mycket mer eller mindre än andra, och hur en persons lön står sig jämfört med genomsnittet för sin roll. På så vis kan du göra lönen mer jämlik på fler än ett sätt."
   

  Tips 3: Nöj dig inte med det grundläggande

  En enkel analys av löneskillnaderna är en bra början, men enligt Bruce är det bara början: ”Att uppnå verklig jämställd lön innebär lika lön för alla minoriteter, det är inte bara en könsfråga. Många företag måste också överväga andra förmåner som anställda väljer med löneuppoffringar. Eftersom varje medarbetare är unik är det en ständig utvecklingsprocess att uppnå lika lön, och det kan vara en stor utmaning. Men allt fler leverantörer av HR-tjänster erbjuder nu löneanalyser där sofistikerade analytiska modeller hjälper dig att identifiera och sedan lösa eventuella orättvisor." 
   

  Tips 4: Var transparent på riktigt

  Bruce brinner också för transparens och säger: "Lönetransparens är något du bör arbeta för om du inte vill hamna på efterkälken: det är framtiden för arbetslivet och det börjar med ledarskapet. De av oss som går i bräschen bör föregå med gott exempel och se till att våra medarbetare vet att det är okej att prata om hur mycket de tjänar. Det kommer förmodligen att kännas obekvämt till en början, men det är en del av den kontinuerliga utvecklingen som ledare inom HR måste anamma om vi vill fortsätta att attrahera de bästa talangerna och bidra till verksamhetens tillväxt."

  Läs mer: 3 av 4 HR-chefer i Sverige är missnöjda med lönehantering. 

   Vill du prata lön med oss?

   Kontakta oss för ett förutsättningslöst samtal.

    Låt oss prata lön