1. Home>
 2. Inspiration & artiklar>
 3. HR>
Hidden costs

De 7 vanligaste dolda kostnaderna när du inte satsar på digital HR

Ny undersökning från SD Worx visar att 58% av de europeiska företagen uppger att de fortfarande har en lång väg att gå när det gäller att erbjuda sina anställda en fantastisk digital upplevelse. Varför så bråttom, eller hur? Men det visar sig att det finns många dolda kostnader med att ta det långsamt eller inte digitalisera alls. Vi har listat 7 stycken åt dig. 

Under många år var det en svår uppgift att bygga upp en stark digital arbetsplats. Omogna tekniker, förvirrande IT-standarder, komplex integration och brist på enkla programvaruverktyg var orsaken. Utan en doktorsexamen i IT-hantering eller djupa fickor var digitaliseringen nästan alltid en kamp i uppförsbacke. 

Lyckligtvis är det inte så längre. Många teknikpartners levererar nu HR-teknik som är lätt att förstå, mycket prisvärd och ger fördelar för alla intressenter: företaget, HR och dina anställda. Men det finns ytterligare ett övertygande skäl att digitalisera förr snarare än senare: de dolda kostnaderna för att inte digitalisera. Att låta saker och ting vara som de är kostar mer än du tror. 

  1. Ineffektiva HR-processer

  Det är ofta komplicerat och tidskrävande att hantera transaktionella HR-uppgifter, t.ex. löneutbetalningar, HR-kärnprocesser och tidrapportering. Och medan du bränner all din energi på att få varenda detalj rätt, lämnar du mer värdeskapande uppgifter (t.ex. att förnya ditt utbildningsprogram) till "när vi har tid". Med automatiseringsteknik kan du frigöra tid för dig själv. Tid som du kan använda till att verkligen lyfta fram ditt arbetsgivarvarumärke och ge dina (blivande) medarbetare mer uppmärksamhet. Inte undra på att ”Effektivitet i verksamheten” är det första steget i varje digitaliseringsresa.

   2. En dålig digital upplevelse

   Dina medarbetare, särskilt de yngre generationerna, har blivit beroende av användarvänliga appar i sitt dagliga liv, t.ex. Netflix, Spotify och TikTok. Om ni inte kan erbjuda samma konsumentupplevelse med era digitala HR-verktyg kommer ni sannolikt att stöta bort dem. Att optimera användbarheten hos era digitala verktyg, från intuitiva gränssnitt till mobilvänlighet, kan vara avgörande för er digitaliseringsresa inom HR. Detta är även känt som steg 2 i uppbyggnaden av en stark digital arbetsplats

    6 av 10 anställda tycker att det är viktigt att arbeta med de senaste digitala applikationerna på jobbet.

     3. Risker relaterade till efterlevnad av lagar och regler

     Efterlevnad av skatte-, arbets- och sekretesslagstiftning står högst upp på varje HR-teams prioriteringslista. Ett enda misstag kan leda till dryga böter, kostnader för rättelse och ett skadat arbetsgivarvarumärke. Det svåra är att lagstiftningen ändras hela tiden och skiljer sig från land till land, och ibland till och med från region till region. Varför inte bespara dig själv den stress som följer med efterlevnadshantering genom att förlita dig på HR-teknik med automatiska uppdateringar? 

      4. Eftersläpning i produktiviteten

      I tider av ekonomisk osäkerhet och brist på arbetskraft borde det vara en självklarhet att främja tillväxt, engagemang och produktivitet på arbetsplatsen. Rätt digitala verktyg kan hjälpa dig med det. Tänk på program för lärande och utveckling (lärplattformar), appar för välbefinnande och kompetenskartläggning, samarbetsplattformar, onboarding-verktyg, programvara för att lyssna på medarbetarna och så vidare. De ger dina medarbetare möjlighet att uppnå sin fulla potential, vilket leder till ökad produktion och därmed ökade intäkter. Detta är också känt som steg 3 i digitaliseringsresan.

       5. Ett läckande säkerhetssystem

       Din HR-avdelning hanterar stora mängder känslig information – vare sig det gäller konfidentiella uppgifter om organisationen eller personuppgifter om de anställda. Det är nästan omöjligt att kontrollera åtkomsten till den informationen med ett manuellt system. Och visst, digitaliseringen öppnar dörren för möjliga cybersäkerhetsproblem, men om du väljer din HR-leverantör med omsorg kommer du att kunna dra nytta av inbyggda integritets- och datasäkerhetsåtgärder. Du behöver inte längre oroa dig för att förlora strategisk information eller drabbas av allvarliga påföljder.

        6. En bristande koppling mellan ledning och anställda

        Öppen kommunikation är kärnan i varje framgångsrik organisation. Detta gäller i ännu högre grad när du hanterar en hybridarbetskraft. Varför är det så? De mest engagerade medarbetarna är ofta de som har en tydlig bild av organisationens inriktning. De är insatta och känner en stark tillhörighet. Om så inte är fallet är det mer sannolikt att de går vidare till en annan arbetsgivare, och i så fall får du räkna med stora kostnader för att ersätta dem. En sak är säker: med ett digitalt HR-ekosystem kan du nå hela ditt team på bara några sekunder, oavsett var de befinner sig.

         1 av 3 anställda erkänner att de känner sig bortkopplade från sin arbetsgivare på grund av distansarbete.

          7. Brist på insiktsfulla data och rapportering

           att skapa ett sammankopplat digitalt ekosystem - det sista steget i digitaliseringsresan - kan du spara dagar av manuellt arbete med att samla in, rensa och sammanställa data. Inga fler otympliga kalkylblad och komplicerade formler, utan en enda uppsättning korrekta data att arbeta med. Många integrerade system har dessutom inbyggda rapporterings- och analysverktyg, som kompletterar de möjligheter till business intelligence som HR-teamet har att erbjuda. Allt detta resulterar i smartare, mer datadrivna beslut för att bland annat optimera användningen av din budget.

           Börja din HR-digitaliseringsresa idag!

           Framgång beror på din förmåga att samordna intressen hos dina medarbetare, företaget och HR.

            Hitta den perfekta (digitala) matchningen