1. Home>
 2. Inspiration & event>
 3. HR>
Människa som lyssnar på musik

Musik ökar produktiviteten och kan ge dig en rad fördelar

Musik ökar produktiviteten och kan ge dig en rad fördelar

Det finns många hälsofördelar med att lyssna på musik. Musik kan bl.a. hjälpa dig att:

 • Minska stress och ångest
 • Reducera värk
 • Förbättra immunförsvaret
 • Förbättra minnet
 • Öka motivationen

När du lyssnar på musik som du uppskattar frisläpps dopamin, en signalsubstans som ökar känslan av lycka och kan hjälpa dig genom stressiga situationer. Ett experiment vid McGill College i USA fann att musik aktiverar samma delar av hjärnan som andra stimuli som; mat, sex och droger.

Musik och produktivitet  

Musik har länge använts för att påverka hur vi upplever saker runt omkring oss, och enligt en undersökning utförd av Spotify 2019 lyssnar 68% av svenskarna på musik under en arbetsdag. Flera studier visar även att musik är positivt för vår produktivitet, en studie visade att 90% presterar bättre och blir mer exakta när vi lyssnar på musik.

Musik och näringsliv

En annan studie visade att 65% av företagare i USA håller med om att musik gör anställda mer produktiva och 77% av små och medelstora företagare tror att musik på jobbet ökar anställdas moral. I vissa branscher, såsom detaljhandel och serviceföretag, har musik en ännu större inverkan på både anställdas prestation och attityd. Utöver att det påverkar kundernas köpvilja. Lyckliga medarbetare ger bättre kundservice och en förbättrad kundupplevelse leder ofta till en ökad försäljning.

Hur påverkar olika musikgenrer produktiviteten?

Musik kan hjälpa dig att hålla fokus bättre i bullriga miljöer. Men hur påverkar olika musikgenrer produktiviteten?

 • Ambient bakgrundsmusik: utan text är bra för att utlösa kreativitet och förbättra koncentrationen.
 • Dansmusik: förbättrar bland annat hastigheten vid korrekturläsning
 • Klassisk musik: förbättrar noggrannheten
 • Popmusik: minskar fel och ökar tiden det tar att lösa uppgifter. Så ett tips om du behöver göra ett jobb snabbt, spela dina favoritpoplåtar ?

Testa vår Lo-Fi – två timmar utan reklam

Om du behöver lära dig nya saker eller skriva texter bör du ha musik utan texter, eftersom texter kan störa din förmåga att behålla ny information och skapa störningar i kreativiteten.

Därför har vi skapat den en spellista just för detta! En spellista för dig som vill ha något lugnt och skönt i örat medan du arbetar. Och vem vet – kanske blir du både mer kreativ och supereffektiv ?

  Testa vår Lo-Fi – två timmar utan reklam