1. Home>
 2. Inspiration & artiklar>
 3. HR>
no-alt

Semestern är helig i Sverige

En undersökning som genomförts av SD Worx visar att svenskar gillar att vara lediga mer än andra européer.

Vad gäller semester säger 29,8 procent av anställda i Sverige att de skulle ta mycket mer ledigt om de fick så många betalda semesterdagar som de vill. Det kan jämföras med 22,4 för samtliga länder.

Representanterna för svenska arbetsgivare är, föga förvånande, inte lika positiva till hur många betalda semesterdagar som helst. 36,9 procent är negativa till det här, jämfört med 27,1 procent totalt. Av det följer att 27,5 procent i Sverige är positiva, jämfört med 36,4 procent totalt. 35,6 procent i Sverige och 36,5 procent totalt ställer sig neutrala.

Svenskar värdesätter ledighet mer än andra européer

– Det är intressant att se att en betydande andel av de anställda skulle ta ännu mer ledigt om de hade möjlighet till fler betalda semesterdagar. Dessa resultat ger utrymme för tolkningar och indikerar att svenskarna kanske redan har relativt generösa semesterförmåner. Det är dock viktigt att arbetsgivare och anställda fortsätter att arbeta tillsammans för att säkerställa en hållbar arbetsmiljö och välmående för alla parter, säger Magnus Engman, Sverigechef på SD Worx.

En anledning till att anställda i Sverige prioriterar semester kan vara att de inte är så noggranna med att ha koll på hur mycket de jobbar. Därför kanske semestern blir en viktigare ventil för att undvika utbrändhet än i många andra länder. 30 procent av anställda i Sverige håller koll på hur mycket de arbetar, jämfört med 39,8 procent totalt. 19,4 procent i Sverige bryr sig inte alls om det. Andelen totalt är 12,5 procent.

Upplevelser av sina arbetsplatser

I övrigt är anställda i Sverige tämligen nöjda med sina arbetsplatser. Upplevelserna av viktiga områden som hur rekrytering går till, onboarding, utbildning och möjligheter till utveckling, karriärplanering, uppföljningar, möjligheter att ge feedback, anställdas välmående, med flera är likartade: 40 - 50 procent tycker att insatserna är tillräckliga i samtliga fall. Man kanske kan tolka uppfattningarna som att det är ”lagom”?

Två områden sticker ut på ett positivt sätt. 61,2 procent anser att insatserna för att främja samarbete är tillräckliga och 59,3 procent tycker det samma om hur intern kommunikation sköts.

Undersökningen ”The Perfect Match 2023” genomfördes under februari 2023. Den omfattar svar på en stor mängd frågor, från 984 anställda på svenska företag och organisationer, samt från 315 representanter för arbetsgivare. Totalt omfattar undersökningen 16 europeiska länder, med sammanlagt 16 011 anställda och 4 833 representanter för arbetsgivare.

  Vill du få tips inför din kommande semesterplanering?

  Ladda ner vår kostnadsfria och enkla Semesterguide.

  Där får du svar på frågor som:
  • Hur funkar semester och semesterlön under föräldraledighet?
  • Hur beräknas din semesterlön?
  • Är det möjligt att få innestående semester i pengar?
  • Ska du betala skatt på din semesterlön?
  • Semester under uppsägningstiden – vad har du som anställd rätt till?
  • Hur mycket semester har du rätt till i Sverige?
  • Extra semestervecka efter en viss ålder?
  Fyll i formuläret och ladda ner guiden nu!