1. Home>
 2. Inspiration>
 3. Löneoutsourcing>

Löneoutsourcing: 4 tips på vilka löneuppgifter som passar för outsourcing

Människa med korsade armar

I motsats till vad vissa tror handlar löneoutsourcing inte om allt eller inget. Du bestämmer själv vilka uppgifter du vill lämna över till oss och vilka du ska behålla internt. Därför börjar varje outsourcingprojekt med att fastställa upplägget. För att hjälpa dig med det har vi listat fyra expertråd. 

1. Om du trivs med uppgiften, behåll den 

Löneoutsourcing handlar inte uteslutande om att lätta på arbetsbördan, det kan också öka arbetsglädjen. Två flugor i en smäll, så att säga. Vad vi tänker på är att du kan outsourca den löneadministration som din HR-avdelning gärna slipper hantera. Många löneadministratörer skulle till exempel hellre svara på frågor från kollegor än att mata in uppgifter om frånvaro och prestationer. Det finns bara ett sätt att få reda på det: fråga runt i ditt team. 

2. Lämna ifrån dig repetitiva, tidskrävande och tekniska uppgifter 

Detta är nära relaterat till det tidigare tipset men det sträcker sig lite längre. En erfaren lönepartner kan ofta utföra manuella uppgifter mycket mer effektivt, vilket sparar många timmar varje månad. Beprövade och innovativa lösningar, system och processer samt ett nytt perspektiv på din löneprocess kan göra mirakel. Faktum är att outsourcing och optimering går hand i hand, så upprätta en lista över löneuppgifter som skulle bli bättre med ett mer metodiskt eller tekniskt förhållningssätt. 

3. Tänk alltid framåt 

Tänk på de kommande åren. Kommer dina löneadministratörer att stanna på sina befattningar eller kommer de att gå vidare inom organisationen? Kom ihåg: Nuförtiden är det inte lätt att locka till sig och behålla experter inom löneadministration. Med andra ord: säkerställ att du har en plan B redo eller outsourca de uppgifter som med största sannolikhet kommer att orsaka problem om någon lämnar teamet. Genom att vara proaktiv slipper du besväret att behöva fatta snabba – och kanske ogenomtänkta – beslut.  

4. Låt det inte påverka din nattsömn 

Exakt, oroa dig inte för mycket över vilka löneuppgifter du ska outsourca: ditt första val är inte hugget i sten. Det är till exempel fullt möjligt att börja med att outsourca beräkning av semesterersättning eller inrapportering av tid och närvaro, för att sedan lämna över fler uppgifter i takt med att ditt förtroende för löneoutsourcing växer. Vid outsourcing är du vanligtvis fri att förhandla om villkoren (åtminstone till viss del). Vad som däremot är värt omfattande utforskning är vilken typ av löneoutsourcing du ska välja. 

Vill du veta mer om outsourcing?

Nyckeln till en framgångsrik löneoutsourcing finns hos beställaren, därför har vi satt ihop en guide med 6 tips som hjälper dig att lyckas med outsourcing av löneadministrationen.

  Ladda ner gratis guide – 6 tips för att lyckas med löneoutsourcing

   Tveka inte att kontakta oss om du har frågor kring HR eller lön!

    Människa i ett kontor med en kopp
    e-Bok

    E-bok – Vad tjänar vår organisation på en ny HR- och lönelösning?

    När ledningen ska fatta beslut om en ny HR- och lönelösning står ofta kostnaderna i fokus. Fördelarna med ett nytt och modernt system måste därför väga upp för själva investeringen.  För att förstå fördelarna med nya systemlösningar måste kostnaderna också belysas ur ett annat perspektiv: vad kostar det företaget att inte uppdatera sina HR- och lönelösningar?

    Outsoursing webinar
    Event

    Hur outsourcing gör din lönehantering tryggare och effektivare

    Alla vet att personalkostnaderna är bland de absolut viktigaste och större utgifterna på dagens företag. Att inte få sin lön i tid, eller ha frågor som inte blir besvarade av lönepersonalen, leder snabbt till missnöjda medarbetare. Dessutom måste lönepersonalen konstant hålla sig uppdaterade kring nya lagar och reglerändringar, vilket kan vara omständligt och tidskrävande.

    Men ändå är många tveksamma till löneoutsourcing. Är det tryggt? Snabb service? Kommer de förstå vår personal/våra behov?

    För att demonstrera hur outsourcing kan hjälpa företag att minska sin administration och öka sin flexibilitet, så har vi skapat ett webinar; “Hur outsourcing gör din lönehantering tryggare och effektivare”. Du kan se det inspelade webinaret nu direkt!

    2022-06-16
    Människa lutar sig tillbaka
    e-Bok

    E-bok: Outsourca lönehanteringen och hamna aldrig efter – Kör smartare, inte hårdare

    Vi ser tydliga trender över hela Europa att allt fler företag outsourcar sin lönehantering. Ett av fynden från vår undersökning visar att 60% av europeiska företag litar i viss mån på utomstående parter med sin lönehantering, och andelen företag som outsourcar sin lönehantering har ökat med 35%. Dessutom räknar man med att siffran ökar framöver.