1. Home>
  2. Inspiration & artiklar>
  3. Löneoutsourcing>
Människa med korsade armar

Löneoutsourcing: 4 tips på vilka löneuppgifter som passar för outsourcing

I motsats till vad vissa tror handlar löneoutsourcing inte om allt eller inget. Du bestämmer själv vilka uppgifter du vill lämna över till oss och vilka du ska behålla internt. Därför börjar varje outsourcingprojekt med att fastställa upplägget. För att hjälpa dig med det har vi listat fyra expertråd. 

1. Om du trivs med uppgiften, behåll den 

Löneoutsourcing handlar inte uteslutande om att lätta på arbetsbördan, det kan också öka arbetsglädjen. Två flugor i en smäll, så att säga. Vad vi tänker på är att du kan outsourca den löneadministration som din HR-avdelning gärna slipper hantera. Många löneadministratörer skulle till exempel hellre svara på frågor från kollegor än att mata in uppgifter om frånvaro och prestationer. Det finns bara ett sätt att få reda på det: fråga runt i ditt team. 

2. Lämna ifrån dig repetitiva, tidskrävande och tekniska uppgifter 

Detta är nära relaterat till det tidigare tipset men det sträcker sig lite längre. En erfaren lönepartner kan ofta utföra manuella uppgifter mycket mer effektivt, vilket sparar många timmar varje månad. Beprövade och innovativa lösningar, system och processer samt ett nytt perspektiv på din löneprocess kan göra mirakel. Faktum är att outsourcing och optimering går hand i hand, så upprätta en lista över löneuppgifter som skulle bli bättre med ett mer metodiskt eller tekniskt förhållningssätt. 

3. Tänk alltid framåt 

Tänk på de kommande åren. Kommer dina löneadministratörer att stanna på sina befattningar eller kommer de att gå vidare inom organisationen? Kom ihåg: Nuförtiden är det inte lätt att locka till sig och behålla experter inom löneadministration. Med andra ord: säkerställ att du har en plan B redo eller outsourca de uppgifter som med största sannolikhet kommer att orsaka problem om någon lämnar teamet. Genom att vara proaktiv slipper du besväret att behöva fatta snabba – och kanske ogenomtänkta – beslut.  

4. Låt det inte påverka din nattsömn 

Exakt, oroa dig inte för mycket över vilka löneuppgifter du ska outsourca: ditt första val är inte hugget i sten. Det är till exempel fullt möjligt att börja med att outsourca beräkning av semesterersättning eller inrapportering av tid och närvaro, för att sedan lämna över fler uppgifter i takt med att ditt förtroende för löneoutsourcing växer. Vid outsourcing är du vanligtvis fri att förhandla om villkoren (åtminstone till viss del). Vad som däremot är värt omfattande utforskning är vilken typ av löneoutsourcing du ska välja. 

Vill du veta mer om outsourcing?

Nyckeln till en framgångsrik löneoutsourcing finns hos beställaren, därför har vi satt ihop en guide med 6 tips som hjälper dig att lyckas med outsourcing av löneadministrationen.

    Ladda ner gratis guide – 6 tips för att lyckas med löneoutsourcing

      Tveka inte att kontakta oss om du har frågor kring HR eller lön!