1. Home>
 2. Inspiration & artiklar>
 3. Talent Management>
Få medarbetare att ta nästa steg i karriären

Hur får du dina medarbetare att ta nästa steg i karriären?

Hur kan du som HR-chef arbeta aktivt för att få dina medarbetare att se möjligheter och utveckla sina karriärer inom organisationen? Många ogillar förändring, och undviker nya rutiner, processer och roller. Det är en av de största utmaningarna inom Talent Management.

Förändring och kompetensutveckling är en nödvändighet vid omorganisationer och när nya behov uppstår i verksamheten. Dessutom visar studier att medarbetare mår bra av att få utvecklas och ta nästa steg i sin karriär.

Ändå undviker många medarbetare förändringar. Att få dem att ta det första steget är inte enkelt.

Varför vill dina medarbetare inte hoppa med på tåget i en förändringsresa? Och hur får du dem att vilja utvecklas till sin fulla potential?

  Vill du förstärka er Talent Management-strategi?

  Läs vår kostnadsfria e-bok Transformera din talangstrategi.

   Läs e-boken

   Förståelse – Därför är medarbetarna rädda för förändring

   Det är inte ovanligt att HR-chefer känner en frustration över att medarbetare skyr förändring. Ett första steg till att hjälpa dem att ta nästa steg, är att förstå varför de reagerar som de gör.

   Ungefär 40–50% av alla medarbetare funderar på att byta jobb, men det är inte så många som tar steget. Vad beror det på?

   Ans De Vos, professor på University of Antwerp och Antwerp Management School, berättar i podden Talent Management Podcast att människor gillar rutiner och vanor. Och dessa är svåra att bryta.

   ”Det är en stor skillnad mellan att fundera på något och att ta beslutet att göra någonting aktivt av de funderingarna. I sin nuvarande roll vet de vad som förväntas av dem, de känner sina medarbetare och kan sitt jobb. Varför byta det mot en roll där de är osäkra på hur saker fungera och hur de kommer att kunna prestera?”

   Det är med andra ord vanligt att vara rädd för förändring eftersom man inte vet vad nästa steg innebär. 

   Insikt – Så tar medarbetarna sina beslut

   Trots att OECD rapporterade att 27% av jobben kommer att försvinna inom kort på grund av AI och automatisering, är det få som satsar på att byta karriär, bredda sin kompetens eller skifta roll inom bolaget redan nu. Hur kommer det sig?

   Det har visat sig att vi människor sällan tar beslut baserade på framtidsspaningar. Istället tar vi beslut baserade på våra egna erfarenheter. Vi utgår från hur vi trivs på arbetsplatsen, våra arbetsuppgifter och hur verksamheten har fungerat fram tills nu.

   ”Visst har vi mycket makrodata som visar hur framtidsutsikterna ser ut”, berättar Ans De Vos. “Men den statistiken är inte vad vi använder som referensram när vi tar beslut. Så länge medarbetaren inte personligen har upplevt förändringen i sin direkta miljö, kommer det inte påverka beteendet.” 

   Lösningen: En organisation som erbjuder karriärmöjligheter

   Att utveckla sin karriär med ny kompetens gynnar både medarbetare och organisationen. Så hur kan du inspirera dina medarbetare att ta steget?

   Ans De Vos menar att det viktiga är att visa vilka möjligheter som finns, och hur man kan göra karriär inom bolaget.

   ”Vi måste arbeta med att göra människor medvetna om vad det finns för karriärmöjligheter, utanför de arbetsuppgifterna som de nuvarande har. Vi måste dessutom bygga en kultur av karriärbemyndigande. Det är något som saknas i många organisationer.”

   Att förändra rutiner och beteende är inte enkelt. Men om du har en flexibel organisationskultur som tydligt visar medarbetarna vilka karriärmöjligheter som finns, kommer fler ta steget att gå utanför sin komfortzon. Det kommer stärka både dina medarbetare och organisationen i längden. 

    

    Mer om Talent Management

    Upptäck mer

    Transformera din talangstrategi

    Läs e-boken