1. Home>
 2. Inspiration & artiklar>
 3. HR>
kikare - trender inom HR 2024

5 HR-trender att hålla koll på 2024

Undrar du vad som händer inom HR framöver? Vi frågade våra experter hur de tror att HR-trenderna kommer se ut 2024. Här är deras fem främsta rekommendationer.

1. Gränserna mellan yrkesroller suddas ut

Den pågående bristen på talanger har nu lett till att yrkesrollerna expanderar bortom sina traditionella gränser. Många anställda har fått bredare ansvarsområden. I vissa fall innebär det att de utnyttjar AI-verktyg för att öka sin produktivitet och kapacitet, vilket leder till uppkomsten av den så kallade "superarbetaren". Men det har också lett till ett växande antal "oavsiktliga chefer", som får hantera komplexa personalproblem utan att ha rätt utbildning för att göra det.

För arbetsgivare är det nu dags att se till att man har ett ramverk för kompetenskartläggning på plats för att kunna upptäcka talangbrister, och för att hitta och ta hand om nya talanger. Du kan också ge medarbetarna möjlighet att utveckla nya färdigheter som ligger i linje med både deras önskade karriärutveckling och med företagets behov.

2. Fler sätt att främja välbefinnandet

Många arbetstagare kämpar för närvarande med en ansträngd ekonomi, vilket innebär att de vill ha ut mer av sina personalförmåner. HR-teamen bör överväga om de ska införa stöd för ekonomiskt välbefinnande, samtidigt som de bör omvärdera befintliga förmåner för att säkerställa att de ger rätt nivå av flexibilitet. Det kan till exempel handla om att möjliggöra ledighet i sista minuten för att hjälpa anställda som har barnomsorg eller andra ansvarsområden.  

Flexibelt arbete fortsätter att vara en viktig attraktionskraft för talanger på företag i hela Europa. För att sticka ut från mängden 2024 bör du börja göra personalförmånerna mer anpassningsbara, så att de anställda kan skräddarsy sina personliga förmånspaket efter sina unika preferenser.

  Dags att förstärka er Talent Management-strategi?

  Läs vår kostnadsfria e-bok Transformera din talangstrategi.

   Läs e-boken

   3. AI till nästa nivå

   AI fortsätter att vara det mest omtalade ämnet, inte bara inom HR utan i hela näringslivet. Nu när generativ AI är ett vardagligt verktyg och nya AI-lösningar dyker upp dagligen är både HR-team, företagsledare och medarbetare överväldigade av möjligheterna. När det finns AI för allt är det svårt att veta var man ska investera sin tid och uppmärksamhet.  

   År 2024 kommer HR-teamen att börja integrera nya AI-verktyg på ett mer selektivt och strategiskt sätt i syfte att effektivisera verksamheten och göra mer med mindre teknik. Det kommer också att finnas ett fokus på att optimera medarbetarupplevelsen genom noggrann planering av ny AI-integration. Samtidigt kommer AI att öppna upp för fler möjligheter än någonsin inom områden där potentialen för automatisering är hög, till exempel inom löneadministration.

   4. Harmoni mellan människor och teknik

   På tal om att göra mer med mindre teknik: det är ett centralt tema för HR-team år 2024. I åratal har HR-chefer kämpat med olika verktyg och spretiga teknikpaket, vilket har en bredare negativ inverkan på medarbetarupplevelsen. Vår forskning visar att 4 av 10 anställda på internationella företag kämpar för att hålla sig uppdaterade med digitala applikationer. Det är därför inte förvånande att det finns en växande trend att prioritera integration och konsolidering av HR-teknik.

   För att säkerställa att den tekniska nedskärningen blir framgångsrik är det bästa stället att börja med en granskning av alla befintliga HR-applikationer för att hitta eventuella överlappande områden. Allt fler HR-lösningar är utformade för att integreras med varandra och ge medarbetarna en sömlös upplevelse. Fundera på om ni kan ersätta en hel del befintlig teknik med bara några få leverantörer.

   5. Systematisk HR-inriktning

   Har du hört talas om "systematisk HR"? Uttrycket kommer ursprungligen från HR-gurun Josh Bersin, som förklarar hur HR:s roll har förändrats sedan den först introducerades i en mestadels administrativ kapacitet. Nu är det så mycket fokus på vikten av att attrahera och behålla rätt talanger att HR-teamen är nära involverade i nästan alla aspekter av verksamheten.

   För HR-team innebär en systematisk inriktning att medarbetarresan står i centrum för planerna för det kommande året. Då kan ni se hur medarbetarna interagerar med olika delar av verksamheten, från den första ansökan till efter att de slutat, och fundera på hur ni kan samarbeta med olika avdelningar för att optimera deras upplevelse vid varje kontaktpunkt.

    Vill du veta mer?

    Boka personlig rådgivning om hur du anpassar dig till de senaste HR-trenderna.

     Kontakta oss