1. Home>
 2. Inspiration & artiklar>
 3. Lön>
Sveriges bästa utbildningar för att bli Lönespecialist och Lönekonsult - enligt SD Worx

Sveriges bästa utbildningar för att bli Lönespecialist och Lönekonsult – enligt SD Worx

Söker du efter ett varierande och roligt jobb med många utmaningar, där du får hjälpa människor med en väldigt viktigt del i deras liv? Som lönespecialist får du en central roll i organisationen och kontakt med de flesta avdelningar och funktioner. Vad gör en lönespecialist? Du blir experten som hjälper medarbetare med deras lön, och ser till att en viktig del i organisationen fungerar. Du blir den som bidrar med fakta till bordet kring frågor som många diskuterar och har fördomar kring.

Du får jobba självständigt inom yrkesområden som ekonomi, HR och lön, med siffror och människor. Utbildningarna har nära kontakt med vad arbetsmarknaden efterfrågar och innehåller allt från 14 till 26 veckors praktik vilket resulterar i att en stor del av studenterna har ett jobb innan examen.

Vad är det bästa med att gå en utbildning för att bli Lönespecialist?

Vad är det bästa med att jobba som Lönespecialist?

Det är ett väldigt ombytligt och varierande yrke som ständigt påverkas av att det skapas nya lagar och regler som förändrar arbetsuppgifterna – så jag lär mig alltid något nytt!”

Utairat Könberg Hjelming – Lönespecialist på SD Worx

Här listar vi sex riktigt bra utbildningar för dig som vill bli Lönespecialist eller Lönekonsult

 

TUC – Lönespecialist

Studieort/orter: Utbildningen finns i Linköping och på distans i Jönköping

Längd på utbildning: 1.5 år

Antal praktikveckor: 18 veckor

Varför TUC?

Vi frågade Jessica Niord, utbildningsledare på TUC om varför studenter ska söka till deras utbildning:

Vår utbildning är framtagen tillsammans med arbetslivet. Utbildningens innehåll är format efter dess krav på kompetens, vilket gör dig eftertraktad som färdig Lönespecialist. TUC har många stora och kända företag som sitter i Ledningsgrupp och utformar utbildningen efter arbetslivets behov; SD Worx, Samhall AB, Bosch, Toyota, Nobeli, Linköpings och Norrköpings kommun, Region Östergötland, Polisen med flera.

Lönespecialist är ett omväxlande yrke med ständig utveckling och nya utmaningar. Behovet av rätt kompetens ökar och många företag har idag svårt att rekrytera. Som Lönespecialist hanterar du komplexa lönesystem, arbetar kundorienterat, har bra kommunikationsförmåga och är insatt i personalfrågor inom lön. Lönespecialist – ett framtidsyrke!

 

Iterum – Lönespecialist med systeminriktning

Studieort/orter: Distans, med planerad träffar i Stockholm

Längd på utbildning: 2 år

Antal praktikveckor: 16 veckor

Varför Iterum?

Vi frågade Maud Falk, utbildningsledare för YH och ämnesansvarig Arbetsmiljö på Iterum om varför studenter ska söka till deras utbildning:

”Det är en distansutbildning med planerade träffar i Stockholm. Men då situationen är som den är i nuläget så har vi alla träffar digitalt. Vi följer myndigheternas rekommendationer och kan i dagsläget inte säga hur våren kommer att se ut. Vår styrka är att det är en utbildning på distans där man har möjlighet att studera var man än bor i Sverige (eller världen). Vi har just nu studerande från Ystad i söder till Pajala i norr.”

Du kan läsa mer om utbildningen här >>

 

Frans Schartaus – Löneekonom

Studieort: Stockholm

Längd på utbildning: 2 år

Antal praktikveckor: 26 veckor

Varför Frans Schartaus?

Vi frågade Christina Vallin, Utbildningsledare på Frans Schartau om varför studenter ska söka till deras utbildning:

 1. Löneekonom matchar arbetslivets exakta behov. Det är därför arbetslivet anställer direkt från skolan.
 2. Våra studerade får naturligtvis tillgång till vårt stora kontaktnät. En stor skillnad mot universitet och högskolan.
 3. Lön istället för Lån. Varför plugga 3-4 år på universitetet när de kan få jobb hos oss efter 2?
 4. Vi utbildar för branschen med branschen. Alla våra föreläsare kommer från branschen.
 5. Löneekonom fokuserar helt på färdighetsträning så att steget ut i arbetslivet ska bli kort.

Du kan läsa mer om utbildningen här >>

 

KYH– Lönekonsult

Studieort/orter: Malmö

Längd på utbildning: 1.5 år

Antal praktikveckor: 14 + 6 veckors examensarbete som skrivs ihop ett företag

Varför KYH?

Vi frågade Lovisa Hänström, antagningsansvarig på KYH om varför studenter ska söka till deras utbildning:

Genom en utbildning på KYH tar du examen med relevanta kunskaper och en gedigen arbetslivserfarenhet, och kommer ut på en arbetsmarknad med stor efterfrågan på just din kompetens. Vi gör vårt yttersta för att skapa en dynamisk studietid för dig som är student och vill etablera ett harmoniskt tankesätt kring balansen mellan privatliv och skola. 

Du kan läsa mer om utbildningen här >>

 

Stockholm School of Business – Lönespecialist

Studieort/orter: Utbildningen finns i Stockholm och Malmö

Längd på utbildning: 1.5 år

Antal praktikveckor: 16 veckor

Varför Stockholm School of Business?

Vi frågade Monika Kageryd, utbildningsledare på Stockholm School of Business om varför studenter ska söka till deras utbildning:

Jag är ödmjuk inför denna fråga och säger att en viktigt aspekt är att de studerande väljer en utbildning som har möjlighet att ge dem auktorisation i framtiden. Vidare kan jag tycka att des sökande bör välja en utbildningsaktör som är väletablerad inom YH-området och därmed har en intern organisation för bedriva utbildningar med upparbetade rutiner för undervisning, kvalitetssäkring, LiA och rapportering till Myndigheten för Yrkeshögskolan samt utbildningsledare med branschkännedom.

Även bör utbildaren ha lokalkännedom och kontakter i branschen för att kunna maximera möjligheten att erbjuda/hjälpa till att finna LiA-placeringar för de studerande samt aktivt arbeta med dessa frågor.

SSB erbjuder alla ovan punkter, har lokaler i Alvik för undervisningen (men har denna vår och höst mycket undervisning digital/på distans).

Du kan läsa mer om utbildningen här >>

 

IHM – Lönekonsult

Studieort: Stockholm

Längd på utbildning: 1.5 år

Antal praktikveckor: 14 veckor

Varför IHM?

Vi frågade Yaty Paulsson, utbildningsledare på IHM om varför studenter ska söka till deras utbildning:

Utbildningen Lönekonsult ger dig kompetens att självständigt arbeta med såväl strategiska som operativa frågor inom löne-, HR- och personaladministration. Yrkesrollen förändras i och med digitaliseringen och blir allt mer komplex och mer fokus hamnar på kvalificerade uppgifter såsom rådgivning och analys. Vår utbildning ger dig teoretiska kunskaper men också mycket praktisk kunskap som man direkt kan applicera ute i arbetslivet.

Du kan läsa mer om utbildningen här >>

 

  Vad är det bästa med att gå en utbildning för att bli Lönespecialist?

  Elin Wiklund – studerar till att bli Lönespecialist på Frans Schartaus Handelsinstitut i Stockholm med praktik på SD Worx