1. Home>
 2. Inspiration & event>
 3. Löneoutsourcing>
Människor i ett möte

Kunderna berättar: Därför valde vi outsourcing

Orsakerna till att företag väljer att outsourca löner kan naturligtvis variera beroende på vilka utmaningar organisationen står inför. Många HR-chefer i dag står dock inför gemensamma utmaningar. Det kan handla om att hitta kompetent personal, eller att det administrativa och manuella lönearbetet tar för mycket tid vilket medför att effektiviteten och proaktivitet i det dagliga arbetet därmed blir lidande. Vi på SD Worx vet att det inte behöver vara så. Det finns lösningar som gör att du kan sova gott om natten medan lönehanteringen bara fungerar – It just Worx!

Här berättar några av våra kunder varför de valde att outsourca sin lönefunktion 

 • För Telia var det viktigt ha en långsiktig partner.
 • SSAB behövde en leverantör som kunde sköta HR-arbetet för tusentals anställda.

På Telia behövdes smarta integrationer

För Telia som är ett stort och internationellt företag fanns ett behov av ett effektivt och flexibelt lönesystem, som möjliggjorde smarta integrationer och gav bra kontroll.

– För oss var det viktigt att hitta en leverantör som både kunde erbjuda ett effektivt och flexibelt system, och som vi kunde utveckla ett långsiktigt och ömsesidigt samarbete med, säger Björn Karlsson, chef för People Core Services på Telia.

SSAB saknade specialistkompetens

Med över 14 500 anställda världen över, varav cirka 6 000 tjänstemän och arbetare i Sverige är tidrapportering och lön två stora processer för svenska stålföretaget SSAB. I över tjugo år hade de fördelat arbetet över tre lönekontor där de förlitade sig på stora, tunga datasystem som sköttes av utbildad, erfaren personal. Men när viktig specialistkompetens var på väg att försvinna, ställdes SSAB inför en ny utmaning: skulle de verkligen klara av att sköta HR-arbetet i den takt som behövdes?

– Vi blev tvungna att fundera på hur vi skulle kunna framtidssäkra lönehanteringen, berättar Christine Bollvik, ansvarig för HR Service hos SSAB.

Outsourcing av löner – det bästa alternativet

Gemensamt för alla dessa två bolag är att de kom fram till samma analys efter en del funderande: Otsourcing av löner var det absolut bästa alternativet och de behövde få hjälp av en leverantör som verkligen hade rätt kompetens och de rätta kunskaperna.

Valet av leverantör föll på SD Worx – ett samarbete som visat sig vara mycket framgångsrikt för alla tre bolagen.

Kundens behov sätter ramarna för samarbetet

SSAB bestämde sig för en så kallad hybridmodell, där de outsourcar lönehanteringen till SD Worx, samtidigt som de själva har kvar en liten enhet för tidredovisning, reseräkning och support.

Björn Karlsson på Telia berättar att Telia och SD Worx stegvis har utökat sitt samarbete. Men det goda, ömsesidiga partnerskapet inte har kommit av sig självt.

– Om du ska lyckas med outsourcing måste du först och främst se till att ha bra interna processer. Du åtgärdar inte dåliga, odokumenterade och röriga processer genom att lägga ut arbetet på någon annan. Nej, det kommer bara att bli än mer tydligt vad som inte fungerar. Se till att ha ordning internt så får du ut maximalt av outsourcingen.

Vad är viktigt att tänka på innan du outsourcar lön?

Här ger Christine Bollvik, ansvarig för HR Service hos SSAB sina bästa tips till dig som är HR-ansvarig:

 1. Förberedelse
  Det är omöjligt att lägga ut något, om du inte behärskar det själv. Var säker på dina processer och ta reda på vad du vill uppnå.  
 2. Kommunikation
  Håll en bra dialog med outsourcingpartnern och se outsourcing som ett partnerskap där ni arbetar tillsammans för att skapa en win-win-situation för alla.
 3. Tilldela interna roller
  Någon i företaget måste ansvara för outsourcingen.  Det är viktigt att ha någon som håller ihop arbetet och ser till att det går enligt planerna.
 4. Glöm inte experterna
  Glöm inte att inkludera verksamheten i processen – någon med praktisk kunskap om vad som är möjligt och vad som ger de bästa resultaten.
 5. Var ödmjuk och flexibel
  Nya arbetssätt är alltid utmanande. Var ödmjuk och acceptera att allt inte går rätt på första försöket. Prova, så hittar du garanterat rätt lösning för just ditt företag.

Du kan också höra av dig direkt till oss om du vill diskutera hur vi kan hjälpa dig att framtidssäkra din lönehantering.

  Vill du också få en framtidssäkrad lönehantering?

  Vill du veta hur du också kan få en modern och effektiv lönehantering som är långsiktigt hållbar och bara fungerar – just WorX? Ladda ner vår guide om de 6 varningssignalerna när det är dags att se över er lönehantering.

   Ladda ner