1. Home>
  2. Inspiration & artiklar>
  3. Lön>
christmas

Julklapp till anställda – vad får du ge bort och vad gäller?

 

 

Snöflingor faller, det doftar lussebullar och du sitter och funderar på vad du ska ge bort i julgåva till dina medarbetare. Det kan vara en riktig knäckfråga! För det finns en del regelverk som påverkar julshoppingen. Här är allt du behöver veta. 

Dina medarbetare är hjärtat av organisationen. En fin julgåva visar din uppskattning och höjer stämningen i teamet. Men vad ska du köpa? Och vad får du köpa? 

Sätt på dig tomteluvan, här går vi igenom vanliga frågor inför julshoppingen: 

 

Kan en julgåva vara skattefri? 

Ja, en julgåva vars marknadsvärde inte är över 500 kronor inklusive moms, är avdragsgill och skattefri. Den anställda kommer inte heller behöva förmånsbeskatta presenten.  

Marknadsvärdet är det pris presenten hade haft om din medarbetare själv hade köpt den. Kostnaden för transport- och frakt räknas inte in i marknadsvärdet, inte heller kostnaderna för att administrera gåvan. Så det behöver du inte tänka på. 

 

Måste alla anställda få en julklapp? 

Om din gåva ska räknas som skattefri måste alla anställda, eller en större grupp anställda, få en julgåva. Tänk på att presenten visar på din uppskattning, så se till att alla känner sig sedda på något vis. Du kan se till att ni har interna riktlinjer kring hur ni ger gåvor, vad de ska kosta och när de ska ges så att alla avdelningar arbetar likadant. 

 

Gåvor eller personalvårdsförmåner – vad är skillnaden? 

Är en bukett blommor en gåva? Nej, om du ger den på personens födelsedag räknas det som personalvårdsförmån. Personalvårdsförmåner som massage eller friskvårdsbidrag, ska främja personalens hälsa och de är också skattefria upp till ett visst belopp. 

 

Får man ge bort alkohol i julklapp till sina anställda? 

Ja, enligt Skatteverkets riktlinjer får du ge vin och sprit som skattefri gåva, om marknadsvärdet inte är över 500 kronor inklusive moms.  

 

Får ägaren också en julgåva? 

Om du har en enskild firma, där du äger och drivet bolaget själv så kan du inte ge dig själv en skattefri julgåva. Du kan däremot ge dina anställda en present. Om du är den enda anställda i ditt eget aktiebolag så kan du ge dig själv en skattefri julklapp.  

 

Vilken sorts julklapp får jag inte ge bort till anställda? 

Du får inte ge bort kontanter eller presentkort som kan bytas ut mot kontanter om du vill ge bort en skattefri gåva. Däremot kan du ge bort presentkort som man kan byta mot en vara eller tjänst. 

Du får inte heller ge bort en julklapp som ersättning, lön eller annat. Det ska vara en personlig present, en arbetsrelaterad förmån räknas inte. 

 

Hur ska man redovisa julklappar i företagets bokföring och deklaration? 

Du vill inte ha påföljder från Skatteverket, så se till att du bokför julklapparna rätt. Tänk på att presenten du ger bort bokförs som en kostnad i er bokföring och specificera att det är en gåva till en anställd. Inkludera namnen på de som fått gåvan och ha dokumentation som styrker att gåvan getts ut. Du måste också deklarera gåvan på Skatteverket, för varje anställd som fått den, genom en särskild blankett.  

 

Gör Skatteverket någon skillnad mellan julgåva och annan sorts gåva till personalen? 

Ja, julgåvor, minnesgåvor och jubileumsgåvor är skattefria om marknadsvärdet inte är över 500 kronor inklusive moms. Andra typer av gåvor räknas som skattepliktiga gåvor. 

Nu kan du bocka av önskelistan! Lycka till i julshoppingen. 

    Vill du ha fler tips på hur du kan stärka och boosta dina anställda inför det nya året? Läs gärna vår artikel om psykologisk trygghet på jobbet.