1. Home>
 2. Inspiration & artiklar>
 3. Löneoutsourcing>
Digitalisering

Lönepartner i flera länder – vad man (inte) ska leta efter

Lönelistan i Europa har blivit komplex, vilket gör det nästan omöjligt att upprätthålla en felfri lönelista i flera länder för din internationella arbetsstyrka. Flera lönepartners är redo att ge dig sinnesfrid. Men hur vet du vilken som är den perfekta matchningen för dig? 

Kika på dessa tre faktorer som kan vara viktiga för dig!

1. Lönesystemet kan inte utföra mirakel

Några klassiska bilar från 60- och 70-talen etsas in i bilentusiasters minnen. Inte bara för att de ser bra ut, utan främst för sin överlägsna motor. Biltillverkarna spelade aktivt på motorkortet för att sticka ut. Men idag är nästan alla motorer på marknaden pålitliga och tekniskt sunda. Så man fokuserar inte längre på det som finns under huven. Det betyder helt enkelt inget längre. 

Samma sak har hänt inom lönebranschen. Dagarna när en kraftfull, snygg lönemotor var avgörande är sedan länge förbi. Många leverantörer erbjuder nu liknande tjänster för att hantera ett stort antal löneuppgifter på några minuter. Men vad kan inget av dessa lönesystem göra? Hantera extraordinära medarbetarsituationer i olika länder. Det är här som tekniken ofta brister och motorn stannar. Även om du väljer en lönemotor i Ferrari-stil blir det svårt att hantera alla processer i alla länder utan lokal expertis. 

2. Lokal lönekunskap är viktigare än någonsin

Även om den senaste SD Worx-undersökningen "Payroll Proficiency Index" visar att främst företag i Frankrike, Belgien och Tyskland kämpar med sina lönerelaterade uppgifter, är den ökande komplexiteten en trend över hela Europa. Nya regler och förordningar dyker upp hela tiden. 

Resultatet blir att det krävs mycket lokal expertis för att hänga med i lagstiftningen. Det är uppenbarligen en av huvudorsakerna till att löner i flera länder generellt sätts ut på entreprenad. Det är ofta lättare för partners som har större lönenätverk att följa förändringar i legala undantag, särskilda skatteavdrag, fackliga regler med mera. 

Det är viktigare än någonsin att välja en jordnära lönepartner. Det innebär lokala experter som är uppdaterade om kollektivavtal, utmärker sig inom skatter och socialförsäkringar och berättar vilka ekonomiska incitament du har rätt till. För att hänvisa tillbaka till bil-metaforen: lokal löneexpertis håller dig i rätt riktning, bromsar när det behövs och accelererar då och då. En mjuk körupplevelse slår en högljudd motor. 

Lönepartner i flera länder som förlitar sig på externa organisationer för sin lokala expertis utgör alltid en risk. Chansen är trots allt stor att de inte alltid är i fokus för de lokala organisationerna, vilket gör att kontinuitet, kvalitet och stabilitet står på spel. Det är därför SD Worx skapade sina egna löneteam i över 19 europeiska länder – unika på marknaden. 

  Laglig efterlevnad beror inte på rätt teknik, utan på rätt lokala expertis

  Tips: välj en lönepartner som har sina egna lokala team

   3. Löneskalbarhet och flexibilitet har blivit avgörande

   De senaste åren har visat oss att osäkerheten förmodligen är här för att stanna. Både risker och möjligheter kan uppstå när som helst. Du måste snabbt kunna skala upp eller ner din organisation på olika platser. Och självklart ska lönehanteringen utvecklas samtidigt. Du vill inte att administrativa och HR-utmaningar ska stå i vägen för din affärsstrategi. 

   Den enklaste lösningen är att få en lönepartner för alla länder inom din verksamhetsradie. Detta resulterar inte bara i en enda kontaktpunkt och kontrakt för din lönehantering i flera länder, utan också i ökad skalbarhet och flexibilitet. Att till exempel starta löner i ett nytt land eller utöka servicenivån i en befintlig verksamhet kommer inte att vara särskilt krävande. 

   Ett (tillfälligt) bakslag? Du behöver inte vrida och vända dig för att komma ur avtalsförpliktelser. Tvärtom, din lönepartner kan din verksamhet och kan tänka igenom saker med dig. 

   En enda lönepartner på alla dina platser kan bli en allierad för din affärsstrategi. 

   Tips: börja smått och låt relationen med din lönepartner växa. 

   Du behöver inte göra allt på en gång med en partner i flera länder. Börja med ett, två eller tre länder och se hur det går. Detsamma gäller servicenivån. Om din lönehantering är stabil kan du lägga till tjänster som flexibel ersättning, tidsregistrering eller rekrytering. 

    Har du verksamhet i många länder?

    Är du intresserad av att arbeta med en lönepartner som tar dessa överväganden på allvar? Läs mer om internationell lön eller löneoutsourcing hos oss. Ta reda på hur vi på SD Worx kan hjälpa dig.

     Kontakta oss