1. Home>
 2. Inspiration & event>
 3. HR>
Bilder på talare från webinarserien

Så förvandlar du HR-utmaningar till möjligheter

Lärdomar från webinarserien 

Det sista webinaret i vår webinarserie om de största HR-utmaningar har avslutats. Sju fantastiska webinar med över 200 deltagare! Vi vill tacka alla talare som delade med sig av sin kunskap och vår moderator Carl Johan Borgenstam, Head of Account Management Sweden, för en riktigt spännande serie. 

Tillsammans har vi tacklat några av de svåraste HR-utmaningarna som organisationer står inför idag. I den här artikeln sammanfattar vi några av de nyttigaste lärdomarna vi tar med oss från webinarserien för att skapa en mer välmående organisation, nöjda medarbetare och långsiktig lönsamhet! 

  Boosta välmåendet och skapa en positiv arbetskultur 

  För att motverka psykisk ohälsa och stress inom din organisation måste du först identifiera vilka utmaningar just ni står inför. Prata med dina medarbetare på möten och genom undersökningar för att ta reda på var ni behöver förbättras. Skapa en koppling till verksamhetsplanen för att understryka att hälso-insatser faktiskt är affärskritiska. Visa tydligt att ledningen står bakom hälsa och balans på arbetsplatsen, både strukturellt och kulturellt. Slutligen, fokusera inte bara på en typ av välmående utan kom ihåg att välmående har flera delar såsom fysiskt, psykiskt och socialt. 

   Se hela webinaret

   Attraherar talanger genom ökad transparens 

   Satsa på att marknadsföra dig som arbetsgivare inför rekryteringar! Hur ska kandidater veta att de vill jobba hos dig om de inte vet vem du är eller ens att du finns? Ha en digital närvaro där du tydligt kan förmedla hur organisationens arbetsgrupp ser ut, vad du förväntar dig av kandidater och vad dem kan förvänta sig av dig. Utvärdera ifall du ställer rätt krav för att söka tjänster hos dig eller ifall kandidater kanske klarar sig utan den där utbildningen. Dessutom gäller det att söka kandidater via rätt kanaler, en målgrupp som till störst del håller till på sociala medier kommer t.ex. inte ansöka via traditionella annonser. 

    Se hela webinaret

    Bygg en organisationskultur på distans 

    Det finns mycket positivt med att ge dina medarbetare flexibilitet kring var, hur och när de jobbar. Men, det kräver större ansträngning för att skapa team-känsla och gemenskap. Kulturen sätts av ledningen så det måste komma uppifrån hur ni ska tänka. Ge medarbetare fler möjligheter att känna sig hörda med pulsundersökningar, digitala möten och samtal. Sätt mål tillsammans med medarbetarna så att hela organisationen har samma vision. Att kämpa för någonting man är stolt över tillsammans med resten av arbetsgruppen skapar en känsla av att vara en viktig del av organisationen.  

     Se hela webinaret

     Bygg en arbetsmiljö där dina medarbetare vill stanna kvar 

     För att medarbetare ska trivas och stanna länge, gäller det att skapa förutsättningar för lärande och utveckling. De tre bästa områden att fokusera på när det kommer till lärande är onboarding, upskilling och reskilling. Under onboardingprocessen sätter du standard för lärande inom organisationen och hjälper medarbetaren lyckas. Upskilling utvecklar din personal så ni kan nyttja nya verktyg, nya system och håller medarbetarna relevanta på arbetsmarknaden. Till sist reskilling, istället för att medarbetare söker sig vidare skapar du kompetens och utvecklingsmöjligheter inom nya tjänster. 

      Se hela webinaret

      Ta kontroll över era arbetskostnader 

      Snabba beslut för att spara in när ekonomin blir tightare kan kännas frestande men får ofta konsekvenser. Istället för att göra förhastade besparingar är det viktigt att noggrant utvärdera nuläget, se över mål och vilka utmaningar som väntar framöver och sedan ta väl genomtänkta beslut. Prata med dina medarbetare och ta hjälp av dem för att kunna se var det finns luckor, vilka uppgifter som kan effektiviserar och var det behövs omstrukturering. Var också tydlig med att förmedla vad som sker inom organisationen och varför ni ser över personalplaneringen. Det handlar inte om att ni ska minska, men om att ni ska hantera. 

       Se hela webinaret

       Tänk nytt med HR-tech med hjälp av disruptiv teknik 

       Det finns stora delar inom HR som kan effektiviseras, optimeras och förbättras. Därför är det både lönsamt och konkurrenskraftigt för organisationer att prioritera digitalisering internt. Innovationer från PwC Sveriges HR Tech Lab hjälper organisationer att inte bara spara tid och energi utan också bli mer attraktiva för både nya kandidater som nya kunder. Missa aldrig rekryteringar igen för att kontraktet tar för lång tid med e-signering. Kommunicera med kandidater och medarbetare med chattar och chatbotar eller öva på att tala inför publik med Virtual Reality (VR) och Extended Reality (XR).

        Se hela webinaret

        Utmaningar som alla organisationer kämpar med 

        Alla verksamheter har (eller borde åtminstone ha) dessa frågor på sina bord. Världen rör sig snabbt och förändring är ständigt bara runt hörnet. Om du tycker att utmaningarna känns övermäktiga är du inte ensam. Webinarserien har framförallt lärt oss att alla organisationer kämpar med sina utmaningar på olika sätt och det finns mycket kunskap att få. Det viktigaste att komma ihåg är att det finns många steg att ta, både stora som små, för att skapa en mer välmående och sömlös organisation! 

         Har du fler frågor om HR eller lön? 

         Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig!

          Kontakta oss på SD Worx här